Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: Bra vård behöver bli snabbare

Vi kan med rätta vara stolta över den svenska sjukvården och det arbete som utförs på svenska sjukhus. Kvaliteten på svensk sjukvård står sig mycket bra i alla internationell jämförelser.

Annons

Det stora problemet för den svenska sjukvården är inte kvaliteten på vården, utan att det i många fall tar alldeles för lång tid för den som behöver vården, att få den. Även om det som regel inte innebär någon medicinsk fara, betyder det ofta månader av onödigt lidande och onödig väntan.

Både på nationell nivå och i Landstinget Västmanland har vi arbetat hårt för att komma tillrätta med köerna. Vi har rivit bort den ideologiska ögonbindel som hindrat socialdemokraterna från att se möjligheterna med att låta privata utförare genomföra en del behandlingar. Tillsammans med ett mycket bra arbete på landstingets egna kliniker har det i Västmanlands län bidragit till att kraftigt korta köerna.

Majoriteten i riksdagen och alliansregeringen har också beslutat att ge de landsting som når upp till en lägsta nivå när det gäller väntetider till besök och behandling en belöning i form av ett extra statsbidrag. Regeringen har avsatt hela en miljard kronor för att på det sättet underlätta för landstingen att korta köerna till vården.

Pengarna betalas ut i efterhand - först prestation, sedan betalning. Pengarna betalas också ut till de landsting som redan gjort en stor del av läxan. Alliansregeringen belönar de landsting som går före. Ett sådan landsting är Västmanland. Som ett av bara tre landsting i landet hade Landstinget Västmanland i höstas klarat båda kraven för att få del av kömiljarden. Om Landstinget Västmanland fortsätter att klara köerna till specialistvården så bra innebär det ett tillskott till landstingets kassa med 24 miljoner kronor nästa år.

Målsättningen för Landstinget Västmanland är inte bara att klara kriterierna för att få del av kömiljarden. Målet är att ytterligare korta väntetiderna i vården. Därför genomför landstinget nu ett åtgärdsprogram för att få ned väntetiderna. Det handlar om att planera in extra mottagningar på kvällar och helger, att genomföra fler operationer och korta ledtiderna, till exempel genom att göra det möjligt för hudkliniken att få bilder direkt från familjeläkarmottagningen.

Vi står inför kärva ekonomiska tider också inom landstingssektorn och det kräver prioriteringar. Centerpartiet, både i Alliansregeringen och landstingsmajoriteten, kommer att fortsätta att kämpa för att vi inte bara ska få den kanske bästa vården världen, utan också få vården så snabbt så att patienterna slipper vänta och lida i onödan.

Birgitta Andersson (c)

landstingsråd

Jörgen Johansson (c)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons