Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: Vi vill ha en spänstig byråkrati

Annons
God förvaltning. De flesta västeråsare har nog åsikter om hur deras skattepengar används, men inte enligt vilken modell.foto: magnus östin/VLT:s arkiv

Förvaltning eller utförar-/beställarmodell? Är det frågan som någon ställer? Om vi går ut var som helst i vår kommun och frågar så tror vi inte att vi får så många svar. Däremot om man frågar om kvaliteten, valfriheten och hur vi använder västeråsarnas skattepengar. Då har man nog åsikter om att kvaliteten ska vara bra, valfriheten vara stor och effektiviteten vara hög och att vi inte ska slarva med pengarna.

Västerås är en kommun som trots våra brister ändå får anses ha en välskött ekonomi, stor valfrihet och att många verksamheter håller en mycket hög kvalitet med nöjda brukare och medarbetare. Vid olika kvalitetsjämförelser så har vi en generellt kostnads-effektiv verksamhet som med några få undantag inte håller kvaliteten.

Var brister det då? Det kan vara på enskilda enheter där ledarskapet och medarbetarskapet inte fungerar fullt ut. Det kan vara där upp-gifterna är svåra och där metoderna är fel eller eventuella resurser i form av personal, pengar, lokaler med mera inte är optimala.

Andra brister som ibland kan uppstå är där politiken inte får genomslag för sina förslag eller där tjänstemän inte tydliggör tillräckligt för politiken vad som är problemet ute i verksamheten.

Det kan också vara upplevda svårigheter ute bland personal att man inte får tillräckligt stor självständighet från politiken eller högre upp i tjänstemannaorganisationen. Politiken kan också ibland känna att man vill styra mer eller mindre.

Alla dessa problem/brister anser vi är typiska managementfrågor och när det brister handlar det om otydliga rollbeskrivningar. Ytterst är det den politiska och högsta tjänstemanna-ledningens ansvar att åtgärda och lösa problemet, vilket också oftast görs. Men där det fortsatt brister så är det någon chef eller politiskt ansvarig som inte gör rätt eller är för senfärdig. Många gånger kan frågan beröra flera områden och vara komplicerad men därför har vi ju ytterst en stadsledning och en kommun-styrelse där alla mer eller mindre finns representerade.

Vi tror att ovan nämnda problem inte löses av om vi har en renodlad klassisk förvaltningsmodell eller en utförar-/beställarmodelleller någon annan modell. Ovan nämnda problem undviker man med att ha tydliga roll-beskrivningar och samtidigt vara en lyhörd och lärande organisation där man hela tiden lär av sina misstag och gör ständiga små för-bättringar.

Valet av modell kan däremot vara av betydelse om man vill verka i en konkurrensutsatt situation, om man vill ha mer av kund-/brukarperspektiv och där man vill kunna välja olika självständighetsgrad. Alla organisationer har ju en inbyggd byråkratisträvan, man pratar ibland om Parkinsons lag . Därför gäller det att hitta en modell med spänst och där vi kan utmana varandra även inom de kommunala verksamheterna.

Centerpartiet kräver svar på följande frågor om vi nu ska radikalt byta modell eller reformera den vi har:

w På vilket sätt blir det bättre för västeråsarna både som brukare, skattebetalare och medborgare?

w På vilket sätt blir det tydligare för våra medarbetare vad som krävs i jobbet?

w På vilket sätt möter vi bäst morgondagens utmaningar i fråga om kvalitet, konkurrens och demokratiskt innehåll?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons