Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlotte Unander-Scharin: Kanske dags att tänka efter vem som är ansvarig för vad

I dag står låg-, medel- och lägre höginkomsttagare för största delen av skatteinbetalningarna i vårt land. Har man riktigt höga inkomster eller en riktig stor förmögenhet, tillhör man en sorts adel som är delvis skattebefriad. Det finns många knep att göra detta på.

Annons

I Sverige äger de rikaste tio procenten av medborgarna 58 procent av förmögenheterna och den allra rikaste procenten 18 procent. Många hushåll har ingen förmögenhet alls, trots att Sverige, relativt sett, är ett rikt land. Internationellt sett betraktas svenskarna som förhållandevis fattiga. Lönerna är låga och skatterna höga i jämförelse med våra grannländer.

Vems fel är detta? Anders Borgs? Knappast!

Så här har det varit länge trots förmögenhetsskatt och värnskatt. Med de skatter vi betalar, borde vi ha råd att betala både höga löner i offentlig sektor och rundligt tilltagna pensioner. Men så är det inte. Varför?

Det av svenska folket ägda företaget Telia såldes - till svenska folket, som därmed fick köpa sin egen egendom.

Vems fel är det? Mats Odells? Knappast!

När han sålde Vin Sprit till utlandet, och svenska folket faktiskt fick betalt - dessutom väldigt bra betalt - blev det ett fasligt liv med många upprörda känslor.

När Björn Rosengren sålde svenska folkets egendom till svenska folket för ett hutlöst högt pris, blev reaktionerna ganska milda. Den socialdemokratiska regeringen har även sålt andra statliga företag, ofta till svenska folket.

Det är kanske läge att tänka efter vem som är ansvarig för vad. Nu ska tydligen även Telia Sonera säljas till Frankrike. Dags för upprörda känslor?

Jag rekommenderar Jan Guillous bok Tjuvarnas marknad. Det är visserligen en roman, men Guillou brukar vara tämligen välinformerad om de ämnen som han beslyser i sina böcker.

Charlotte Unander-Scharin

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons