Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Schremser: Utlys nyval i Västerås!

Annons

Då Västeråsalliansen, genom att begära votering vid kommunfullmäktigemötet den 25 november vid första tillfälle som gavs, bröt sitt löfte att inte ge Sverigedemokraterna något politiskt inflytande såg man till att Västerås med sitt redan besvärliga parlamentariska läge blev än mer svårstyrt. Att leda en kommun och ta politiskt ansvar för en budget i vilken man fått bakläxa av fullmäktige på en rad viktiga frågor skulle vara ett besvärligt läge för vilket styre som helst.

Att ett rödgrönt minoritetsstyre som redan står på ganska skakig grund, med tre partier som på riksplanet skyller valförlusten på varandra och där ett parti fram till för en månad sedan ingick i Västeråsalliansen, skulle klara av att navigera Västeråspolitikens snåriga landskap i ytterligare fyra år tror jag är en omöjlighet. De förhandlingar mellan blocken man talat om tidigare har nog Västeråsalliansen omöjliggjort, eller åtminstone försvårat, genom sitt agerande.

Återstår gör då två alternativ. Det ena är att de borgerliga partierna i Västeråsalliansen formaliserar sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Att Sverigedemokraterna står närmare Västeråsalliansen i de flesta politiska frågor visar ju voterings-resultaten i fullmäktige tydligt.

Att Västeråsalliansen är medveten om detta, och har valt som sin strategi att få igenom sina förslag med stöd av Sverige-demokraterna, visas också tydligt av den förvåning det väckte i det borgerliga lägret när de rödgröna faktiskt vann en votering.

Kristdemokraten Maria Lindelöf fick ”en liten chock” och beskrev resultatet som ”uppseendeväckande” i ett pressmeddelande. Därför borde det ligga nära till hands att Västeråsalliansen tar det politiska ansvaret, bjuder in Sverigedemokraterna och leder Västerås under resten av mandatperioden.

Naturligtvis kommer dock detta aldrig att ske eftersom det politiska klimatet gör det omöjligt och de återverkningar det skulle få, både inom Västeråsalliansens partier och förmodligen också vid kommunalvalet 2014 skulle vara förödande.

Det andra alternativet är att utlysa nyval. Den ändrade grundlag som träder i kraft den 1 januari 2011 gör det möjligt för fullmäktige att, med två tredjedelars majoritet, utlysa nyval. Dock måste det valda fullmäktige ha suttit minst sex månader, vilket gör att det tidigaste möjliga datum för ett sådant beslut är den 1 maj 2011.

Detta är ett beslut som enligt min åsikt skulle gagna alla inblandade. De rödgröna skulle kunna peka på att Västeråsalliansen gett Sverigedemokraterna inflytande. Västeråsalliansen kan hävda att de rödgröna saknar förmåga att förankra sina förslag i fullmäktige. Sverigedemokraterna skulle å sin sida peka på att man faktiskt fällt en kommunstyrelse.

De verkliga vinnarna blir dock invånarna i Västerås, vilka får ett nytt fullmäktige som förhoppningsvis är politiskt mer stabilt och där majoriteten styr och inte oppositionen!

Christian SchremserVästerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons