Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilförsvarsförbundet: Regler för fyrverkerier bör skärpas

Annons

Att ett antal människor skulle komma att skadas av fyrverkerier i samband med nyårsfirandet borde knappast ha överraskat särskilt många. För mig var det under rådande förhållanden lika ofrånkomligt som att det skulle bli ett nytt år.

Att hanteringen dessutom ger upphov till bränder är inte heller något nytt fenomen. En nyare företeelse är att en del medvetet väljer att rikta raketer mot andra människor. Om syftet är att skada eller "bara" skrämmas vet jag inte. Agerandet är hur som helst avskyvärt.

Diskussionerna om fyrverkerierna har redan satt igång. Det är inte första gången. Något allvarligt har ju återigen inträffat. Innebörden är att reglerna gällande fyrverkerier etcetera bör skärpas ytterligare.

Behov finns uppenbart av att ta ställning till var gränserna går i dessa sammanhang. Som om det inte är tillräckligt att människor skadas och även dör till följd av fyrverkerier. I problembilden ingår dessutom skador på egendom och miljö samt djurs lidande. Det är ytterligare skäl för att förbjuda något som uppenbart är olämpligt att handhas av gemene man.

Ett fint arrangerat fyrverkeri hör dock ihop med vissa tillfällen. Det är ingenting vi helt ska behöva avstå ifrån. Ett tydligt förbud är samtidigt en nödvändig markering från samhällets sida.

Att förbjuda dessa explosiva och uppenbart farliga produkter är dock inte hela lösningen på problemet. Skärpta regler måste kombineras med insatser för att öka allmänhetens eget säkerhetsmedvetande. Dessutom måste det finnas en fungerande uppföljning av förbudets efterlevnad.

Förbud är en begränsande åtgärd och sällan tillräckligt effektiva som sådana. Vi bör därför undvika att införa förbud i alltför tidiga skeden. När det gäller fyrverkerierna finns det emellertid sedan länge regler för försäljning och användning.

Dessa har tyvärr vid upprepade tillfällen visat sig vara otillräckliga. Då måste våra politiskt ansvariga agera och fatta beslut.

Om det innebär skärpta restriktioner för användningen av fyrverkerier har de mitt fulla stöd. Om ett tydligt förbud kombineras med insatser för att förbättra allmänhetens eget säkerhetsmedvetande kan en för samhället acceptabel situation uppnås och fyrverkerierna fylla sin funktion.

Anders M. Johansson

Generalsekreterare

Civilförsvarsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons