Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Blir utsläppsrätter nästan finansskandal?

2009 kommer att gå till historien som året då några av de stora svindlarna inom finansvärlden avslöjades.

Annons

Kommer handeln med utsläppsrätter att bli nästa finansskandal?

Det är oerhört mycket pengar som är involverade i denna handel och kontrollen är obefintlig. Hur går denna handel till? Jo, om ett företag har för mycket koldioxidutsläpp i sina anläggningar kan de göra en överenskommelse med ett annat företag att bekosta en reningsanläggning för deras utsläpp och på så sätt köpa sig fria och fortsätta i den egna anläggningen att förorena luften och på sikt försämra klimatet.

Det här lämnar fältet fritt för oärliga företagsledningar. Låt oss säga att det kostar stora pengar att driva den nya reningsanläggningen. Vad finns det då för kontrollmekanismer som övervakar att man inte kopplar bort reningsanläggningen när ingen ser på?

Ett annat lätt sätt att tjäna grova pengar är om det andra företaget redan bestämt sig för att installera en reningsanläggning och avsatt pengar för detta. Då får man så att säga betalt två gånger för samma anläggning.

Ett annat sätt att manipulera med utsläppsrätter är att avsiktligt överdriva storleken av utsläppen innan man vidtar några åtgärder. Då kan lätt visa på stora reduceringsvinster bara genom att investera i några små marginella åtgärder.

Detta knep kan både länder och företag använda sig av.

Det var en av anledningarna att klimatkonferensen i Köpenhamn kollapsade.

Kontrollmekanismerna är för små eller obefintliga och då människan i grunden är girig så kommer det inte att fungera.

Eftersom handeln med utsläppsrätter rör sig om mycket stora pengar så kommer merparten av dessa att hamna i fel fickor. Den har alla förutsättningar att bli nästa stora finansskandal.

Clas Lundberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons