Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Bygg kulturmuseet vid Anundshögen i stället!

Annons

Efter att ha läst John Krafts intressanta artiklar i förra veckan om Anundshögen väcker det en tanke att denna plats borde uppmärksammas ännu bättre. Den är ju ett av Sveriges förnämsta fornminnesområden. Varför inte bygga ett nytt kulturmuseum och arkivcentrum ute vid Anundshögen i stället för i Vasaparken?

Trakten kring Anundshög är ju porten till det mineralrika Bergslagen. Här anlände man i forntida dar med foror på Badelundaåsen med Osmundsjärn i packningen och kanske andra värdefulla metaller för omlastning på smäckra skepp ut i Europa och Ryssland. Kvinnorna var de verkliga härskarna i bygden under männens långa bortvaro. Det vittnar de rika och unika Tunagravarna om. Det giriga könet letade myrmalm i de djupa bergslagsskogarna på vintrarna och for ut i handel eller ledung om somrarna.

Kanske dyrkade man andra gudar i västra Svealand än Uppsalakungarna? Här tycks man ha föredragit de mer kärleksfulla vanerna framför östra Svealands våldsamma asar.

Vikingatidens högteknologi var knuten till järnet. Kunskapen om att smälta myrmalm måste ha kommit med lärda invandrare som samtidigt tog med sig sin kultur till Mälardalen. Här saknades varken vin, vackra glasföremål eller siden!

De mäktiga stensättningarna visar på matematiska färdigheter och de kan kanske till och med ha fungerat som en astronomisk kalender och navigeringsskola?

Om man räknar stenarna i de stora skeppssättningarna så följer de den så

kallade saroscykeln, som är en tidsperiod på 223 månader. Det är 18 år, elva dygn och åtta timmar. Efter en sarosperiod har månen och solen uppnått samma inbördes placering i förhållande till månens upp- och nedgångspunkter. Både sol- och månförmörkelser upprepar sig i denna cykel. Stävarna riktar sig mot Disapunkten. Den årstid då det stora Disablotet ägde rum vart nionde år.

Sedan satte de krigiska Uppsalakungarna lås för Mälaren och byggde Birka. Det tidigare så mäktiga västra Svealand blev förlorarna och försvann in i historiens gömslen.

Det här är bara några uppslag till teman för ett sådant kulturcentrum.

Den moderna industrihistorien kan med fördel visas upp i stadens gamla industrilokaler. Man kan kanske också övertala ABB att öppna upp Villa Asea som ett unikt konstmuseum?

Västerås, mälarjäntan, har låtit sig föras av en mäktig partner i över hundra år. När denne istället valde de fina salongerna ute i Europa så har hon blivit vilsen och på senare år blivit förförd av både raggare och punkrockare. För att åter bli uppbjuden av de verkliga kavaljererna måste hon nog stajla upp sig rejält!

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons