Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CUF: Fackföreningsrörelsen måste ta ansvar för att unga får jobb

De närmaste månaderna kommer en stor del av diskussionen kring arbetsmarknaden att kretsa kring de nya löneavtalen.

Annons

När arbetslösheten ökar, mest bland unga, är det nödvändigt att fackföreningsrörelsen tar ansvar.

Att göra sin egen bransch till en attraktiv sådan borde vara ett självklart mål för de flesta. En av de viktigaste sakerna för att göra en bransch attraktiv är att känna att det finns möjligheter till lönekarriär, förutsättningar att klättra på karriärstegen.

Vi är väl medvetna om att det är kontroversiellt att som politiskt aktiv lägga sig i avtalsrörelsen. Men när fackföreningsrörelsen bara försvarar dem som redan har jobb och unga människor i allt större utsträckning inte blir medlemmar i facken, så behövs det någon som talar för de unga som inget hellre vill än att komma in på arbetsmarknaden.

De senaste avtalsrörelserna har i princip allt fackligt arbete riktats mot dem som redan har jobb och för att vinna sympatier tar man ställning för dem med lägsta löner. Inte minst LO har drivit krav om att höja lägstalönerna mest.

Naturligtvis en medial succé att ta deras parti, problemet är bara att genom att höja lägstalönerna ännu mer så skapar man också högre trösklar in för dem som inte har något jobb. Att Sveriges höga ingångslöner och hårt reglerade arbetsrätt gör att ungdomsarbetslösheten är ovanligt hög, oavsett konjunktur, är ingen nyhet. I årets avtalsrörelse är det därför av otroligt stor vikt att arbetsmarknadens parter visar ansvar.

För att fler unga ska få ett jobb att gå till på morgonen så krävs flera saker. En sak är att avskaffa Lagen om anställningsskydd (las) som gör att unga sällan får tillsvidareanställningar och när uppsägningarna kommer så är det unga som sparkas från arbetsplatserna.

En annan del är att stärka kopplingen mellan arbetsmarknaden och utbildningarna, från första året i skolan upp till högskolor och universitet. Det är också dags att tillåta privata arbetsförmedlingar, så att valfriheten ökar. Tänk att som ung kunna gå till en arbetsförmedling specialiserad på det första jobbet, eller på den bransch man är utbildad inom.

Men för att fler unga ska ges möjlighet att få ett jobb är avtalsrörelsen otroligt viktig. Höga ingångslöner gör utan tvekan att fler unga går arbetslösa.

Enligt en undersökning som Novus Opinion gjort kan 91 procent av Sveriges unga tänka sig att sänka sin lön för att få ett första jobb. Den här avtalsrörelsen kräver det ansvaret. I ett läge där var fjärde ung är arbetslös måste arbetsmarknadens parter teckna ett avtal som skapar möjligheter för fler unga att komma in på arbetsmarknaden.

Magnus Andersson

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Emma Wiesner

Distriktsordförande i Västmanlands CUF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons