Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daggrosen blev bättre efter anmälan

Annons

Jag hade min mor på ålderdomshemmet Daggrosen under sådan tid att hon mycket väl kan vara en av de gamla personer som Lex Sarah-anmälan avser.

Det finns en hel del i den här frågan som berör mig både djupt och illa. Det första är förstås att jag aldrig kommer att få veta hur min mor verkligen vårdades när jag inte var där. Jag har en viss egen uppfattning om det (jag framförde på den tiden en hel del synpunkter till personal på olika nivåer) och även om vissa ledningsfrågor.

Eftersom min mor avled på Daggrosen går det inte att fråga henne nu. Ingen från ansvarigt håll har - konstigt(?) nog - frågat mig som anhörig om min uppfattning i Lex Sarah-ärendet. Jag vill inte debattera min uppfattning offentligt, men jag måste ändå göra följande reflexioner.

En del personal anser att anmälan är befogad medan andra anser att det är rena fantasier eller överdrifter. Av vilken anledning skulle rent logiskt en anställd med risk att hamna i "kylan" anmäla rena fantasier eller överdrifter?Det ser för mig ut som det är parter (tyckare) som har olika uppfattning i någon "sakfråga". Sakfrågan är faktiskt inga anonyma vårdobjekt utan gamla personer av kött och blod, varav en betydde oerhört mycket för mig.

Enligt VLT:s artikel den 28 december 2005 har Seksan Wanthathams avslöjande lett till förbättringsåtgärder. Åtgärderna verkade ju nödvändiga. Åsa Sundgren-Häggberg, Proaros, säger enligt artikeln "Det är jättekul, det har hänt så mycket på så kort tid". Hur hade det sett ut utan en Lex Sarah-anmälan? Tyvärr hann min mor inte uppleva att det blev "jättekul".

Till sist frågar jag mig vad det ger för signaler från arbetsgivaren att Wanthatham förblivit arbetslös efter sin anmälan? När jag var på besök hos min mor pratade vårdpersonalen om Wanthatham som en duktig person. Om en anmälan leder till rader med förbättringar borde anmälaren premieras i stället för att gå arbetslös.

Det här är mitt enda offentliga debattinlägg i den här frågan.

Ulla-Britt Ljungberg

Om en anmälan leder till rader med förbättringar borde anmälaren premieras i stället för att gå arbetslös, skriver Ulla-Britt Ljungberg. Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons