Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att agera för giftfria förskolor

Giftfria barn leka bäst. Det är titeln på den uppmärksammade undersökning av förskolor som Naturskyddsföreningen presenterade för en tid sedan.

Annons
SE upp med konserver. Konserverad mat ökar halten av hormonstörande bisfenol A. Foto: Leif R Jansson, TT

Resultaten visar att våra barns vardagliga omgivning är full med kemikalier som kan påverka deras hälsa för resten av livet. Det är skrämmande.

Granskningen är ytterligare ett bevis på att hormonstörande kemikalier finns överallt i vår vardagsmiljö, till exempel i kläder, leksaker och datorer. Det är bra att frågan om hormonstörande ämnen uppmärksammas.

Barn och unga är särskilt känsliga för hormonstörande kemikaliers effekter men tyvärr är medvetenheten om detta alltför låg.

Men hur uppmärksam man än är som konsument eller förälder kan man aldrig helt skydda vare sig själv eller sina barn från dessa ämnen. Och det som är mest skrämmande med just hormonstörande ämnen är att de tycks kunna ge beständiga skador även vid mycket låga doser, om vi får i oss dem vid fel tidpunkt.

Det gör det än tydligare att politiken måste ta ett större ansvar för att få bort de ämnen som riskerar att göra oss sjuka. Mycket forskning visar att hormonstörande ämnen som bisfenol A kan störa människors reproduktionsförmåga, hjärnans utveckling samt leda till beteendestörningar och koncentrationssvårigheter. De kopplas även samman med vissa cancerformer, diabetes och fetma.

Som ansvarig för Europaparlamentets betänkande om hormonstörande ämnen har jag arbetat hårt för att skärpa lagstiftningen för att få bort farliga ämnen. Europa-parlamentet har ställt sig bakom mina krav på att det ska införas informations- och testkrav som gör att vi får reda på vilka kemikalier som är hormonstörande, att EU-kommissionen ska ta fram gemensamma kriterier för vad som ska definieras som hormonstörande ämne och att kriterierna för vad som är ett hormonstörande ämne ska beakta eventuella kombinationseffekter (coctaileffekter) samt att människor under utveckling, till exempel under fostertiden, är extra känsliga.

Dessutom kräver Europaparlamentet att ämnen som har en likartad struktur som ett känt hormon-störande ska bedömas som sådana om inte tillverkaren kan bevisa motsatsen. Och – kanske viktigast – Europaparlamentet vill se att lagstiftningen anpassas utifrån att hormonstörande ämnen tycks sakna säkra gränsvärden.

För oss socialdemokrater är det centralt att skärpa de gemensamma reglerna inom EU. Det behövs för att skydda framför allt barns hälsa. Men i allt fler enskilda EU-länder börjar man nu mobilisera mot kemikaliers skadliga inverkan på vår hälsa och miljön.

Frankrike nyligen lagt fram ett förslag om att skärpa riskklassificeringen av ämnet bisfenol A. Vi socialdemokrater vill att Sverige ska anta ett lika ambitiöst regelverk.

Naturskyddsföreningens arbete för att uppmärksamma alla på riskerna med kemikalierna i vår vardag är mycket viktigt. Det ger större möjligheter för alla dem som kan påverka förskolornas lokaler och verksamhet att agera. Visst förtjänar barnen redan i dag både ett giftfritt hem och en giftfri förskola?

Åsa Westlund (S) EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons