Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ändra i blockadrätten

Facket måste för en gångs skull motivera varför de ska kunna tvångsansluta små företag med arbetsvillkor som inte är sämre än vad kollektivavtalen kräver, skriver Ove Jansson, regionchef för Företagarna i Västmanland/Södermanland.

Annons

Blockaden av Sofia Appelgrens salladsbar i Göteborg har gjort att arbetsrätten har hittat tillbaka till den svenska debatten. Det är på tiden - facket måste för en gångs skull motivera varför de ska kunna tvångsansluta små företag med arbetsvillkor som inte är sämre än vad kollektivavtalen kräver.

Det är inte konstigt att facket vill värna de anställdas löner, försäkringar och arbetssituation. Däremot är det svårt att förstå varför även företag som betalar ut avtalsenliga löner, är försäkrade och där personalen inte kräver en anslutning ska behöva skriva på avtal under blockadhot.

Men möjligheten att slippa tvångsavtal med facket är samtidigt inte bara en principiell fråga om avtalsfrihet. Den gäller i högsta grad företagens praktiska verklighet. I ekonomiska frågor handlar det om att tvingas köpa fackets eget försäkringspaket eller att behöva betala Byggnads väl tilltagna "granskningsavgifter". Facken utnyttjar ofta sin särställning för att stärka sin position på småföretagens bekostnad.

Just fackets särställning gör också att det borde ställas krav på att fackets stridsåtgärder står i proportion till konfliktens natur. Facken kan i praktiken krossa ett litet företag bara därför att de inte får ett avtal med ägaren. Och det var väl ändå inte grundtanken då modellen med kollektivavtal utvecklades? Ett mer rimligt system skulle tvinga facket att hålla sig till åtgärder som står i proportion till vilken sorts konflikt de har med arbetsgivaren. Så är det inte i dag.

De små företagen har på det stora hela inget mot kollektivavtal i sig. Ungefär en fjärdedel av de mindre företagen ser helst en kollektivavtalsmodell och uppskattar att avtalen gör många saker tydligare och enklare. Facken har en poäng när det säger att avtalen skapar ordning och reda på arbetsmarknaden.

Men hälften av de svenska småföretagen har samtidigt inte kollektivavtal i dag - det är med andra ord inte ett konstigt eller onormalt förhållande. Därför är det heller inte orimligt att facken behandlar företag utan kollektivavtal proportionerligt och rättvist.

Vad behöver då göras för att skapa en bättre balans på arbetsmarknaden? Redan nu är ensam- och familjeföretag undantagna från kollektivavtalskravet. Det är dags att utöka den frizonen. Småföretag som uppfyller rimliga krav på löne- och arbetsvillkor och där personalen inte kräver anslutning måste kunna välja att stå utanför.

En sådan lösning skulle dra ner på onödigt krångel medan lönenivåer och personalens rättigheter inte blir sämre. Samtidigt borde ett krav på proportionalitet införas i arbetsrätten. På så sätt skapar vi en arbetsmarknad där facket inte sitter med alla kort på hand vid konflikter med små företag.

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons