Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avskaffa tvåkönsnormen

Annons

Idag är regeringen och politiken i allmänhet mansdominerad. I år är några av de stora valfrågorna samtyckeslagstiftning, sexistisk reklam och unga tjejers psykiska ohälsa.

Vi i Grön ungdom har ställt oss själva frågan ”Vem ska föra vår talan, och hur kan vi i praktiken säkerställa att underpriviligierade grupper kan bidra till samhällsdebatten?”

Vi är i en vändpunkt i vårt samhälle. Då behövs alla perspektiv inom politiken, alla erfarenheter och alla åsikter. Vi menar inte bara inom vårt parti, utan över hela samhället.

Därför har vi valt att, precis som flera andra avdelningar i landet, införa en mer jämställd kvoteringsstadga. Vår nya stadga tillåter fler personer av de underrepresenterade grupperna att framföra sin insyn på valårets viktigaste frågor.

Om de andra partierna saknar viljan att föra in de underrepresenterade grupperna, så vågar vi sätta dubbelt upp. Vi vill bryta normen inom politik där män är överrepresenterade.

Patriarkala strukturer är något som främst exkluderar kvinnor, och något som upphöjer och ger män orimliga konkurrensfördelar. Stadgar som säger att hälften måste vara män, exkluderar och befäster sådana strukturer.

Kampen för jämställdhet är inte över. Män har fortfarande högre löner än kvinnor, och kompetenta kvinnor nedprioriteras till alla uppdrag. Vi vill fullborda kampen för hundra procent jämställdhet.

Ska det målet nås måste vi se till att vårt juridiska kön inte ger oss fördelar eller nackdelar. Alla ska ha lika lön, oavsett kön. Alla ska ha samma möjligheter, oavsett kön.

På samma sätt har vi ifrågasatt om en person utan insikt eller erfarenhet av den kamp som transpersoner går igenom verkligen kan fatta beslut om vad som är viktigt att ändra på för att underlätta? Även om personen är insatt, borde inte de själva ha ännu mer insikt i exakt hur det gick till, hur svårt det var?

Därför är ett stort steg i kampen för jämställdhet erkännandet av transpersoners rättigheter. Väldigt många ser att de avviker från de normer och förväntningar som förknippas med deras juridiska kön.

Vi såg att våra traditionella kvoteringsmodeller uteslöt transpersoner och befäste tvåkönsnormen, och den diskrimineringen ville vi bryta.

Vi hoppas att fler föreningar ser över sina stadgar för att försäkra att de är tillgängliga för alla samhällsgrupper. Det överlägset bästa vore om man även på statlig nivå gick ifrån tvåkönsnormen och juridiskt valde att erkänna fler uttrycksformer än våra två biologiska kön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons