Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bygga vackrare hus

Just nu finns ett tryck från marknaden på fler bostäder. 

Annons

Människor som får arbete i Västerås behöver någonstans att bo. Många barnfamiljer söker större bostäder och ungdomar vill ha mindre lägenheter.

Hyresgästföreningen driver på för fler hyresrätter. Fastighetsägarna vill ha enklare regler och mindre byråkrati.

Samtidigt har Kristdemokraternas Stefan Attefall, som är bostadsminister, gjort ett gediget arbete i regeringen för att förenkla planprocessen.

Det är lätt att enbart prioritera funktion. Medborgarna ställer allt högre krav på att hus ska leverera olika funktioner.

Kraven på tillgänglighet för funktionsförhindrade ökar, husen ska ge oss värme till låg kostnad och minimal miljöpåverkan, vacker utsikt, trädgård, bredband och bullerfri inomhusmiljö. Det senaste decenniet har vi också sett en trend med högre inomhusstandard.

Människor vill ha ekparkett, kök med marmorskiva, helkaklat badrum och gärna en inglasad balkong. Allt detta har medfört att byggbolagen levererat hus med god funktion och hög inomhusstandard.

Självklart är detta bra! Tyvärr har emellertid marknadens efterfrågan på flerbostadshusens exteriör halkat efter. Vad beror detta på?

Samhällets krav på hus har helt enkelt ökats. Olika intresseorganisationer driver på för högre krav.

Vidare har marknaden trissats upp med krav på hög inomhusstandard genom alla TV-program som handlar om renovering och inredning. Men det har saknats drivkrafter för vacker arkitektur.

Av någon anledning har också arkitekturen gått mot en förenklad byggstil, eller som Per Gudmundsson, ledarskribent för Svenska Dagbladet skriver ” Det börjar bli dags för arkitekterna att lämna lådorna nu.” (SvD 1 april 2014)

Vackra hus gynnar samhällsekonomin. En vacker utomhusmiljö ger förutsättningar för att turister och andra besökare ska flanera i stadsmiljön.

Vem åker som turist till en ful stad? För att inte tala om trivseln för dem som bor och verkar i området. Jag är helt säker på att en vacker stad är positivt för lokal samhällsekonomi.

Inför kommunvalet 2014 vill jag lyfta husens utformning till debatt. Det verkar som om byggbolagen anpassar sina hus efter den rådande Västeråsstilen.

Samtidigt ifrågasätter många västeråsare varför det byggs på ett sådant enhetligt sätt. Jag uppmanar nu alla som tycker något i frågan att yttra sig. Skriv gärna en insändare alternativt ring eller e-posta en politiker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons