Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att satsa på skolan och lärarna

Annons

Jag är orolig för skolans framtid och därmed för barnen, ungdomarnas och samhällets framtid. Vilken planering, framförhållning och vilka värderingar har politikerna som har att fatta besluten?

Redan i dag sitter icke lärare på lärartjänster, värst är det på friskolorna. De kan vara duktiga i sina ämnen men grundläggande i skolan är pedagogiken.

Inom några få år lämnar en stor del av lärarkåren skolan.

Hur ska man få de erfarna, äldre lärarna att stanna kvar till 65 år och de yngre nyexaminerade att stanna i yrket? En del kommuner har planerat för detta och hittat modeller för att få båda grupperna att stanna.

Västerås har inte gjort någonting. Hur ska vi få utbildade behöriga lärare till skolorna och förskolan? Båda grupperna är underbetalda. Västerås kommun uppfyllde inte ens förra löneavtalet och har till det nya anslagit en procent.

Västerås står utan ett stort antal förskollärare. Ska stan locka med läget vid Mälaren och tro att det räcker?

Det är precis det Västerås gör.

Varför skulle ungdomar som satsar på studier välja ett arbete, antingen som grundskollärare eller förskollärare, där de efter 30 år i yrket har en lön på cirka 22-24 000 kronor i månaden (de flesta), med stora studieskulder, när de kan välja en utbildning där de har betydligt mer från första dagen när de är färdiga?

Varför är de båda yrkena så totalt dominerade av kvinnor i antal? (det hade varit lika illa om det varit en så enorm mansdominans). Vad är det för värderingar som innebär att arbeten där man jobbar med människor, vilka torde vara de viktigaste arbetena, är så underbetalda. Uppenbarligen räknas det med att människor arbetar inom de yrkena av ideella skäl.

På 1990-talet var nedskärningarna väldiga. Från att ha varit en yrkesgrupp med få sjukskrivningar ligger i dag lärarna bland dem med mest sjukskrivningar på grund av utbrändhet och andra sjukdomar. Samtidigt med nedskärningarna ålades lärare en massa ytterligare arbetsuppgifter. Som ett brev på posten kom utslitningarna.

Den nationella kvalitetsredovisningen riktar skarp kritik mot kommunerna och skolorna och påtalar att lärarna tvingas till verksamheter av mestadels administrativ karaktär. I stället för att ge lärarna möjlighet till pedagogiska diskussioner och utveckling tvingas de syssla med administration och konfererenser, olika grupper eller fylla i papper som ingen ens fattar meningen med.

Varenda beslutsfattare borde åläggas studier av den nationella kvalitetsredovisningen och läroplanen.

Det måste också bli ett slut på kvartalspolitiken. En långsiktighet är nödvändig. Vad vill man med skolan? Hur får man personal? Vad tänker man göra för att ingen ska bli utbränd? Hur tänker man sig att få nya lärare och förskollärare när man erbjuder en procent på redan tidigare låga löner?

Lönerna måste upp rejält. Varenda lärare, inklusive förskollärare, som arbetat 30 år och mer, ska ha minst 35 000 kronor i månaden för att höja högsta lönerna.

När elevantalet tillfälligt krymper så har man chansen att få mindre grupper och större lärartäthet. I stället slår man ihop klasser och gör dem större och får minskad tid för varje barn.

I flera år har barngrupperna inom förskolan varit för stora. Nu får kommunen statsmedel och behöver 125 förskollärare och tror att det får man med "inte lön utan intressanta arbetsuppgifter".

Västerås anslår en procent i löneökning och räknar med att förskollärare och grundskollärare ska komma rusande från hela landet. Det anser inte jag är att tänka på. Det är att inte begripa att man måste betala. Västerås har fått 120 miljoner kronor över så det går inte att skylla på pengabrist heller.

Vad som saknas är visioner, kunskaper och en vilja. Saknas gör också personalens och övriga medborgares kurage att slå näven i bordet. Ett samhälle utan vilja att satsa på barn och ungdomar har ingen framtid.

Gunnar Törnér

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons