Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att sätta stopp för 15 års högerpolitik i EU

Annons

Supervalåret står inför dörren. Nyligen höll vi i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU, vår nationella valkickoff på Culturen i Västerås. För oss börjar valrörelsen på allvar nu och valet till Europaparlamentet ligger närmast i tiden.

Högern har styrt Europa i 15 långa år med katastrofala resultat. Åtstramningar och nedskärningar har resulterat i att 26 miljoner EU-medborgare nu saknar arbete att gå till.

Av dessa är sex miljoner unga. En växande ungdomsgeneration ser sina möjligheter och framtidsutsikter rationaliseras bort av ett högerstyrt, krisande Europa.

I Europaparlamentet har miljöfrågan prioriterats ned. Marknaden har gång på gång satts före människor.

Runt om i Europa växer rasismen och hatet i takt med arbetslösheten, men vi vet att en annan väg är möjlig. Valet den 25 maj handlar om vilka värderingar vi vill ska styra EU.

Vill vi ha ett Europa där unga människor garanteras eller förvägras jobb och utbildning? Ska vi ha ett EU med en modig eller en mesig miljöpolitik? Behöver vi fler feminister eller fler konservativa i EU? För oss är svaret självklart och inför valet i maj ska vi driva våra förslag för ett bättre och mer inkluderande EU:

Det är dags för Europa att ta en annan väg.

• Arbete: Vi vill se en europeisk 90-dagarsgaranti som genomförs över hela Europa. Här stödjer EU vår politik och menar att länder med hög ungdomsarbetslöshet ska investera i ”the European youth guarantee”. Ingen ung ska behöva gå utan arbete.

• Klimat: Vi kan inte vänta på att marknaden eller enskilda individer ska kunna lösa klimatutmaningarna. Här krävs bindande mål för utveckling av förnyelsebar energi, sänkt koldioxidutsläpp, och en kraftig energieffektivisering.

• Migration: Det måste finnas fler lagliga vägar in i Europa. Gemensamt i Europa måste vi ta ansvar för migrationspolitiken. När krig och katastrofer tvingar människor att fly måste förstalandsprincipen åsidosättas. I EU måste alla stater hjälpas åt.

15 år av högerpolitik i EU räcker. SSU har startat valrörelsen och först för att se till att säkra ett socialdemokratiskt Europaparlament. Vi vill bryta det femton år långa högerstyret i Europa och vi ser fram emot en ideologisk valrörelse. En valrörelse där Europas unga får ta plats.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons