Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ta ansvar för Västerås gator och broar

Annons

Det är sprickor, potthål och sättningar i gator och vägar runt om i hela Västerås. Övergångsställen målas inte, broar riskerar att rasa sönder och osäkra passager byggs inte om.

Staddelsskogarna håller på att växa igen och döda almar i centrum behöver tas ned. Fyra år med rödgrönt styre talar sitt trasiga språk.

Under denna mandatperiod har de rödgröna satsat på bland annat tre nya gång- och cykelbanor i Gäddeholm och samtidigt använt gatuunderhållet som ett sätt att balansera budgeten. Social- demokraterna har utkommit med politiska riktlinjer där de säger sig vilja göra satsningar på underhållet. I tekniska nämndens budgetunderlag meddelas det att det inte finns några pengar för att öka underhållet.

Däremot finns det flera miljoner för att stänga av en gata och skapa biologiska klassrum. Kollektiv- trafiken får öka med närmare 10 procent utan utökat utbud.

Det är skrämmande läsning i budgetunderlaget där de ansvariga i tekniska nämnden ger sig själva underkänt betyg och skickar problemet uppåt. ”Om ingen kompensation ges, finns snart inte ekonomiska möjligheter att sköta drift och underhåll av gator, vägar och parker”.

Gatuunderhållet sker idag på så låg nivå att det i Stads-huset raljeras om att det skulle ta 200 år för att få ordning på standarden. Det är inte rimligt att Sveriges sjätte största stad har ett vägnät i så dåligt skick.

De extra medel på park- och gatuunderhåll som tekniska nämnden har satsat under denna mandatperiod är utifrån Västeråsalliansens yrkanden i kommun- styrelsen.

Det politiska ansvaret för Västerås gator och vägar måste öka. Vi välkomnar att en riktig besiktning ska göras så att nämnden får en ordentlig utvärdering på gång- cykel och vägnät.

När kommer Social- demokraterna att ta ansvar, åtgärda brister och fel i gatunätet? Behovet är tydligt, men det tycks saknas rödgrön vilja att agera.

I höst är det val. Västeråsare som värnar en upprustning av Västerås gator och parker bör rösta blått.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons