Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags följa FN:s regler för funktionshindrade

Annons

Handikappförbunden har väl statistik för att bevisa hur stora besparingar vårt samhälle skulle göra genom att inte förtiga existensen av hjälpmedel utan släppa loss dem alla helt och hållet?

I tolv år har jag följt det hjälpmedel som räddade oss - Jatabstolen - och försökt berätta om vår och andras erfarenheter: bättre liv för handikappade och deras anhöriga samt befrielse från lyft för de vårdande, det vill säga stora besparingar för oss alla. Genom uppfinnare och tillverkare fick jag kontakt med många som använt denna specialstol, somliga i över tio år.

För ett drygt decennium sedan skrev jag ett brev till landets alla hjälpmedelscentraler. Bad att få ta del av deras erfarenheter av Jatabstolen. Lade med kopior av brev från de första tre personer jag lärt känna stolen genom, redan innan vi 1991 hyrde den.

Brevet gick till 36 hjälpmedelscentraler. Fem svarade. Bara två av dessa kände till den men av sekretesskäl kunde dessa inget säga. Detta anmälde jag till HSAN. Ärendet togs inte upp, eftersom jag inte klagat på en speciell, namngiven person.

För ett par år sedan blev jag bekant med representanter för tre stora anhörigvårdarstiftelser med sammanlagt flera tusen medlemmar. Ingen av dem hade någonsin hört talas om en Jatabstol.

I fjol vände jag mig till Landstingsförbundet och Kommunförbundet med en bön om deras statistik över hur mycket samhället sparar in tack vare anhörigas insatser.

Svaret blev, att sådan statistik saknas. Och då rör det sig ändå om drygt två tredjedelar av all vård. Dessutom vill politikerna nu lägga ännu mer ansvar på de anhöriga.

Måste man be Uppdrag granskning eller Kalla fakta att ta sig an den hjälplösa hjälpmedelsförsörjningen?

Skriver det här efter att ha läst igenom den nyligen tryckta sammanfattningen av rörelsehinderförbundens hjälpmedelsprojekt. Som en röd tråd genom hela detta dokument löper nämligen överflödande klagomål om bristande information.

Rörelsehinderförbunden föreslår följande:

l Att regionala skillnader inom landet tas bort.

l En samlad organisation skapas i varje landstingsområde (motsvarande) för all hjälpmedelsinrktad verksamhet.

l Avgifter på hjälpmedel slopas.

l En kompetenshöjning genomförs inom områdena bemötande och handikappkunskap.

l Information om hjälpmedel förbättras.

l Hjälpmedelsförteckningen skall vara behovsstyrd, inte bara på papperet.

För egen del ber jag att få tillfoga:

1. Alla hjälpmedel måste utnyttjas. Enbart Jatabstolen skulle ha kunnat spara in miljoner kronor åt samhället, om inte de hjälpmedelsansvariga underlåtit att informera om den. Det behövs inga miljonkrävande konsulter i ekonomi för att räkna ut det.

2. Alla hjälpmedelscentra har tillgång till Hjälpmedelsinstitutets uppgifter på nätet om Bra hjälpmedel. I stället för att ägna en massa tid åt att stryka de flesta av dessa drygt 8 000 bra hjälpmedel, så kunde de ta sig an kunderna bättre. Svaret "det finns inte i vårt sortiment" får vi höra alldeles för ofta.

3. Sveriges Television säger sig stå i allmänhetens tjänst. Hur vore det, om man därifrån satte i gång med att visa upp allt som klassats under rubriken bra hjälpmedel? En verklig nyttig insats för funktionshindrade, deras anhöriga och all vårdpersonal, för att inte tala om makthavare på alla nivåer och den stora allmänheten. En bra följetong varje dag.

4. Varje hjälpmedel som kommer till användning ger enorma besparingar åt samhället förutom ett bättre liv åt de närmast inblandade. Vårt land skulle kanske äntligen kunna bli världsledade inom hjälpmedelsområdet. Enligt Nutek fanns förutsättningarna redan för länge sedan. Gissa vad som var bromsklossen. Jo, man nådde inte ut till brukarna.

5. Borde inte Sverige äntigen börja följa FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder? Det är ett dokument fyllt av vackra ord. Där ges löften som man dagligen bryter mot och om och om igen.

Politiker. När ska FN:s regler börja gälla i Sverige? I tio år har ni skamlöst satt er över de regler som ni annars till och med skrutit över att ha åstadkommit. När tänker ni omsätta reglerna i praktisk handling? Under det så kallade handikappåret 2003 bröt väl varanda kommun mot FN-reglerna - liksom vartenda landsting.

Det finns en förenklad version av FN:s regler. Läs den och sätt sedan i gång med tillämpningen.

MARIANNE ISRAELSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons