Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för drop in-tider på vårdcentraler

Folkpartiet vill att alla ska kunna känna trygghet i vården och tillgängligheten ska vara hög. Därför vill vi införa kvälls- och lördagsöppet samt drop in på vårdcentraler i Västmanland.

Annons

Hälso- och sjukvården i Västmanland måste utvecklas i samma takt som resten av samhället.

Det innebär bland annat att vårdens service måste anpassas till dagens sätt att leva.

Varje dag pendlar över 10 000 människor från Västerås för att arbeta på annan ort. Många som pendlar är inte hemma igen innan klockan 17:00 och då har vårdcentralerna hunnit stänga.

För att få vardagspusslet att gå ihop måste vi göra vissa saker på kvällen. Därför behövs vårdcentraler som är öppna kvällar och helger.

Vi anser dessutom att landstinget behöver skapa förutsättningar för människor att göra drop in-besök på vårdcentralen när en lucka i vardagsschemat uppstår.

Vi är medvetna om att förutsättningarna för att kunna ha kvälls- och helgöppet är mycket olika mellan olika vårdcentraler. Vissa vårdcentraler har svårt att bemanna sig med läkare eller har fler patienter listade än de egentligen har plats till.

Vi kräver inte att alla vårdcentraler ska ha kvälls- och lördagsöppet eller att det måste vara kvällsöppet varje dag.

Det kan räcka att en vårdcentral har öppet lite längre en kväll i veckan eller varannan lördag. Utbyggnaden av öppettider får därmed ske i den takt som respektive vårdcentral klarar av.

Vi vill ge västmanlänningarna möjligheten att när oväntad tid uppkommer i vardagsschemat besöka vårdcentralen för lättare åkommor. Återigen handlar det inte om alla dagar i veckan eller om alla vårdcentraler, utan om de som har förutsättningar för att kunna genomföra detta.

Vi tror att en tillgänglig primärvård ökar tryggheten i din vardag. Vi tror att kvälls- och lördagsöppet är nästa viktiga steg mot en modern vård i Västmanland.

Vi tror att drop in-besök på vårdcentralen skulle förenkla för dig att få dagspusslet att gå ihop. Du förtjänar en tillgänglig vård.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons