Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Ingegerd Palmer att bekänna färg om Örebro!

Annons

Mälardalens högskola gjorde en stor förlust när dess dynamiske och energiske rektorn Magnus Söderström drabbades av en stroke sommaren 2004.

Förlusten blev ännu större när högskolestyrelsen sommaren 2005 de facto avsatte honom som rektor under slutet av hans konvalescens. I stället erbjöds han en reträttpost som professor vid Mälardalens högskola. En tjänst som Magnus Söderström tillträdde hösten 2005 efter att han tillfrisknat.

I Magnus Söderströms ställe kom Ingegerd Palmer, tidigare rektor för Luleå Tekniska Universitet och kontroversiell före detta vicerektor för KTH i Stockholm. Hon har en ledarstil som skiljer sig starkt från sina företrädare Hasse Odenö och Magnus Söderström.

Företrädarna deklarerade öppet sin linje för utvecklingen av Mälardalens högskola. Båda var villiga att debattera och övertyga andra om det riktiga i sin ståndpunkt, samt tolererade människor med motsatt uppfattning.

Den nya rektorns tystnad i de viktiga sakfrågorna ska inte förväxlas med att hon inte vet vad hon vill. Ingegerd Palmer är 59 år. Hon är tillsatt av regeringen Göran Persson och har ett förordnande på sex år - tre år mer än kollegan Jan Erik Gidlund vid Örebro universitet som inom kort går i pension. Hon är en beslutsam akademiker och vet exakt vad hon vill göra med sin högskola.

Tråkigt nog tycks rektor Palmer ha valt linjen att tiga i sakfrågan om sammanslagning med, alternativt annektering till, Örebro universitet. I stället tycks hon ha valt att "lyssna" på folk för att identifiera meningsmotståndare.

Såväl internt som externt har Palmer visat hårda nypor när det gäller att sätta meningsmotståndare på plats med tveksamma metoder eller rent av eliminera dessa från sina positioner med känslomässiga utfall riktade mot förtjänstfulla personer.

Den viktigaste frågan för Mälardalens högskola gäller om den skall integreras och bli en del av Örebro universitet eller inte. Det är hög tid för rektorn på Mälardalens högskola att ta bladet från munnen och offentligt deklarera sin ståndpunkt i denna fråga.

Evert Jonsson

Ledamot (c) av kommunfullmäktige i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons