Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för maktskifte

Annons

Den traditionella politiska pajkastningen är redan i gång, trots att det är nästan två år till valet 2006. Först på plan var ingen mindre än Agneta Karlsson, biträdande partisekreterare för socialdemokraterna. Den första pajen kastades mot Alf Svensson, ogiltigt, eftersom han har gått ur leken. Den andra pajen träffar Maud Olofsson och två extra poäng för att pajen träffade både Lejonborg och Reinfeldt.

Sverige har, trots sin litenhet, fostrat världsledande vetenskapsmän och företagare liksom fantastiska artister och idrottsmän. Vårt lands historia innehåller företagsamhet, hederlighet, duglighet och flit. Sverige har också gjort sig känt för att vara ett öppet och demokratiskt land. En tradition som har präglats av ansvarstagande och tolerans. I dag ser verkligheten mycket dystrare ut.

Grundläggande möjligheter att styra sin egen tillvaro saknas. En fungerande vård och en skola som ger barnen en bra start är en avlägsen dröm. Personalen sliter ut sig i vården, ofta med låga löner och lite uppskattning och en hel kohort med lärare känner sig maktlösa och otillräckliga. För att inte glömma poliser som står utan resurser och bli tvungna att se på när brott begås.

Sverige behöver nya tag och ett nytt ledarskap - ett maktskifte. Det borgerliga regeringsalternativet står för skilda traditioner och partierna är inte överens om allt, men vi förenas av gemensamma värderingar, vi har en större samsyn än den bräckliga trepartikonstellationen som nu styr Sverige.

Vi ska söka väljarnas förtroende inte för att makten har ett egenvärde utan för att vi vill ta ett ansvar för vårt lands framtida utveckling. Vi vill återupprätta de värden som en gång byggde Sverige, men vi vill göra det i nutiden. Allt fler frågar sig vart alla skattepengarna tar vägen. Svaret är att de i en allt större utsträckning används till passiva bidrag, till dem som av olika anledningar inte får möjlighet att vara med och bidra med eget arbete.

Det finns ett direkt samband mellan hur mycket resurser regeringen binder i bidragssystemen och de nedskärningar vi nu ser i kommuner och landsting. Vi tvingas betala allt högre skatter, men får allt sämre offentlig service tillbaka. Hundratusentals människor med invandrarbakgrund som inget hellre vill än vara med och bygga det nya Sverige, har i stället tvingas in i bidragsberoendet och utanförskapet. Hundratusentals sjukskrivna nekas rehabilitering och i och med det möjligheten att komma tillbaka till jobbet.

Allt fler känner sig tvungna att teckna en sjukförsäkring trots att de redan har betalat för vård via skattesedeln. Varje år skickas tiotusentals ungdomar ut från skolan utan de nödvändiga kunskaperna. Vi kan se ett rättsväsende på reträtt och en brottslighet på offensiven.

Vi vill forma en politik som ger enskilda människor och familjer mer att säga till om. Fler måste känna att de kan påverka sin egen situation och få möjligheter att fatta beslut som rör deras egen vardag. Sverige ska vara ett land där människor är mindre beroende av politikernas beslut. Vi vill att entreprenörer och företagsamma människor ska uppmuntras. Dagens destruktiva cirkel med allt högre skatter, minskad företagsamhet och färre i arbete måste brytas. Vi vill skapa ett land där idéer tas till vara, där företag kan utvecklas och växa och där varje del av vårt land ges möjlighet att växa utifrån egna förutsättningar.

Arbetets värde måste återupprättas. Det ska löna sig att arbeta. Sverige ska vara ett land där ungdomar får en bra start i livet genom en skola som formar och utvecklar deras kunskaper. Där människor är trygga i vetskap om att polisen finns nära när den behövs, också att brott i vardagen som stölder och misshandel utreds och beivras. Vi vill att Sveriges kvinnor ska veta att ett borgerligt alternativ kommer att byta ut den kollektivistiska synen på kvinnor mot en respekt för att kvinnor är individer precis som männen.

Sverige ska vara en aktiv aktör i Europa. Europa och EU ska bli en internationell kraft för frihandel och öppenhet, med den enskilda människans värdighet som grund för insatsen för utvecklig och fred.

Vi behöver en regering som både försvarar samarbetets idé och samtidigt vågar försvara svenska intressen när det gäller. Vi kan och vi vill göra Sverige till ett bättre land för alla. Ett land med framtidstro och ett land som vi alla kan vara stolta över. Må bäste man/kvinna vinna.

EVIN ESMAILNEJAD

AVNI DERVISHI

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons