Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nya grepp, Östros!

Annons

Det USB-minne som Per Nuder lämnade till riksdagen i tisdags innehöll en hel del glada tongångar. Konjunkturen är fortsatt stark, och småföretagen ser med tillförsikt på utvecklingen.

Därför är det lätt att bli förvånad av hur regeringens prognosmakare ser på arbetsmarknaden. I vårens budget spås å ena sidan att den öppna arbetslösheten ska ner till 4,9 procent - en minskning med mer än en procentenhet. Å andra sidan dras samtidigt antalet människor i olika sorters arbetsmarknadsåtgärder upp nästan lika mycket. Totalt landar arbetslöshet och åtgärder på 8,4 procent - knappast vad vi borde se under en högkonjunktur.

Det är helt normalt att arbetsmarknaden släpar efter i en konjunkturuppgång. Företagen väntar med att anställa tills de jobbar för fullt igen. Men nu har det gått snart fem år sedan konjunkturbotten 2001.

Jobben skulle ha dykt upp vid det här laget.

Därför borde inte Thomas Östros nöja sig med att näringspolitiken i budgeten inskränker sig till att skicka 170 miljoner extra till Almi och Vinnova, tillsammans med utfästelser om framtida förbättringar. Inte heller räcker det att erbjuda unga och arbetslösa tidsbegränsade plusjobb, som ger få eller inga rättigheter och förmåner.

Plusjobb och Ams-kurser fungerar visserligen som en lättnad för många utan jobb - men de erbjuder ingen lösning på lång sikt. Inte heller kommer extrapengar till olika statliga verk att göra någon större skillnad för dem som i dag går arbetslösa.

Det finns bättre sätt att få ner arbetslösheten. Att minska risker och kostnader med att anställa är en mycket effektivare metod. Avskaffa medfinansieringen, reformera Las och sänk arbetsgivaravgifterna över hela linjen. Det skulle ge fler riktiga jobb.

Det har experimenterats en del i rätt riktning. I höstbudgeten fick företagen en viss sänkning av arbetsgivaravgifterna, för att skapa fler jobb. Men regeringen snålade rejält - bara företag utan anställda behövde göra sig besvär - och sänkningen begränsades till ett år. Hur många soloföretagare vågar ta det stora steget att anställa i utbyte mot en avgiftssänkning som varar i ett år?

Ska arbetslösheten pressas ner på riktigt behövs breda och varaktiga förbättringar - inte bara försiktiga försöksballonger. Det är nu när konjunkturen ligger på topp som vi har möjlighet att reformera på allvar för att få bukt med arbetslösheten. Men då krävs mer mod och nytänkande än vad vårens budget visar prov på.

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons