Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Stockholm DC

Annons

Landshövding Mats Svegfors och hans ansvarskommitté har kommit med sitt förslag till framtidens politiskt/administrativa indelning av Sverige. Frågan tycks vara: Sex eller nio regioner som politiskt/administrativt mellanled mellan stat och kommun? Till en av de sex till nio regionerna kopplas den centralistiska nationen Sveriges huvudstad Stockholm.

Jag tycker att i centraliststaten Sverige finns det en viktigare fråga än den om sex regioner eller nio stycken av samma sort. Den viktigaste frågan är: Vilken ställning har nationens huvudstad Stockholm?

Är Stockholm en "neutral" huvudstad för nationen att avgöra intressekonflikter mellan de sex till nio regionerna när dessa tävlar med varandra om att vinna fördelar eller att undvika nackdelar? Eller är landets huvudstad en dold hjälpryttare till regionen "Stockholm/Mälardalen"?

Jag tror att lösningen är att organisera Sverige i sex till nio jämlika regioner, samt ett distrikt för Sveriges centralregering, förslagsvis ett geografiskt begränsat inom tullarna i Stockholm som är alla medborgares och regioners huvudstad i Sverige. På så sätt slipper också regionen Stockholm/Mälardalen bli förknippad med centralmaktens bättre och sämre nycker, samt blir en jämlike bland jämlikar av regioner i Sverige.

Framtidens svenska centralmakt är "Stockholm DC" - ett litet geografiskt distrikt för centralmakten i Sverige med lokalisering i regionen Stockholm/Mälardalen. Då först kan Mälarregionen utvecklas på ett sunt sätt utifrån egna meriter och i förhållande till landets övriga regioner.

Evert Jonsson

Kommunfullmäktigeledamot för centerpartiet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons