Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Sverige i EU

Annons

"Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi bli".

Så borde det rimligen förhålla sig i den europeiska union som blir allt större och får allt fler medlemmar. Men för att spegla verkligheten måste den gamla schlagerrefrängen tyvärr formuleras om:

Ju mer och ju fler vi är tillsammans, desto olyckligare vi bli.

Medlemskapet i unionen innebär ekonomisk och politisk sammanflätning. Att EU inom loppet av några år nästan fått dubbelt så många medlemmar har dock inte medfört att integrationstakten fördubblats. I stället har viljan och intresset att sammanföra Europas stater minskat.

Vad beror det på? Många faktorer samverkar men den gemensamma nämnaren är motståndet mot globaliseringen. Ett fritt flöde av kapital, tjänster, information och arbetskraft över gränserna uppfattas numera som ett hot även inom Europa. Det utvidgade EU med många fler medborgare innebär en större marknad men också ökad konkurrens. Människor vet att ekonomiska och sociala omprövningar väntar som deras förtroendevalda inte är beredda att berätta hela sanningen om. Mottagligheten för kortsiktiga lösningar, populism och extremism blir därför större.

Och politikerförakt leder till proteströstning. Förra året sade franska och nederländska väljare inte bara nej till en ny konstitution för EU utan också till sina politiska etablissemang. Sedan dess har Europasamarbetet saknat rörelseriktning och framtidsperspektiv.

Mycket talar alltså för att veckans EU-toppmöte i Bryssel blir en uppvisning i passivitet och intet förpliktande fraser. Trots, eller snarare just därför, att utvidgningen hör till mötets viktigaste frågor tror få att stats- och regeringscheferna kommer att föra fram nya idéer och förslag. En rapport i november från EU-kommissionen om en "strategi" för utvidgningen var så utslätad att den mer bekräftade problemen än angav några lösningar.

Den senaste tidens uppståndelse kring Turkiets medlemskapsansökan ställer på sin spets grundfrågan som ingen i Bryssel lär vara beredd att besvara: fördjupning eller utvidgning? Tar man in fler länder måste också integrationen öka - inom hela unionen. I stället har nationalism och fördomar stärkts, den inre splittringen ökat och EU försvagats. Processen blir också allt svårare att hejda ju längre tiden går.

Sverige hör till de länder som konsekvent och energiskt drivit på utvidgningen. I regeringsförklaringen sägs också uttryckligen att vi ska ta ett större ansvar för det europeiska samarbetet. Med så engagerade och kunniga politiker som Carl Bildt och Cecilia Malmström borde det vara självklart. Men än så länge har de, tillsammans med Fredrik Reinfeldt, legat lågt.

Nu - med start på toppmötet - är det dags att visa upp sig! Regeringens stora uppgift måste vara att öppet och tydligt försvara Europasamarbetets viktigaste princip: integrationen. Ju närmare varandra vi kommer, desto gladare vi bli.

Mats Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons