Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damsgaard(m): Bidraget till Perspectives är rimligt

Lennart Nilsson, ordförande i Nya perspektiv, är inte nöjd med nivån på det bidrag Västerås stad har beviljat till musikfestivalen Perspectives.

Annons

I VLT den 1 juli ställer Lennart Nilsson nivån på det kommunala bidraget i kontrast till stödet till andra musikgenrer.

Det är förvisso en intressant kulturpolitisk diskussion att föra avseende hur mycket kommunalt stöd olika konstformer ska erhålla. Men eftersom Lennart Nilsson ger bilden av att Västerås stad har en njugg inställning till Nya perspektiv och Perspectives är det på sin plats att sätta stödet till Nya perspektivs verksamhet i sitt sammanhang.

Nya perspektiv får av Västerås stad ett årligt verksamhetsbidrag om 200 000 kronor. Det innebär att Västerås stad, genom att bidra till att ge Nya perspektiv en stabil grund att verka på, stödjer en scen för experimentell musik i Västerås. Grunden till det förhållandevis höga kommunala verksamhetsbidraget till Nya perspektiv är att vi vet att det är svårare att få alternativ finansiering av den löpande verksamheten än av särskilda projekt eller festivaler.

De år som festivalen Perspectives tidigare har genomförts har Nya perspektiv avsatt hälften av årets verksamhetsbidrag till festivalen. Detta är avsikten även inför 2009. Det innebär att Västerås stad redan innan något särskilt bidrag är beviljat, direkt stöder festivalen med 100 000 kronor.

Nya perspektiv sökte 400 000 kr till 2009 års upplaga av Perspectives. När Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden fördelar bidrag har vi att ta hänsyn till att det finns ett stort antal kulturarrangemang inom olika genrer som har behov av kommunalt stöd. Nämnden avsätter årligen 900 000 kronor för arrangemangsbidrag. Ett bidrag om 400 000 kronor till ett arrangemang skulle således förbruka nästan hälften av de budgeterade medlen. Nämnden beslutade därför att, liksom tidigare år, bevilja ett arrangemangsbidrag om 100 000 kronor till festivalen.

Västerås stad ger således både Nya perspektiv och musikfestivalen Perspectives ett omfattande kommunalt stöd. Jag har därför svårt att förstå Lennart Nilssons klagosång. Jag välkomnar en diskussion om hur kulturmedlen ska fördelas. Men en sådan diskussion måste vila på en saklig grund.

Mikael Damsgaard(m)

Ordförande Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons