Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Karlsson: Avkriminalisera det egna narkotikabruket!

Annons

Ett narkotikafritt Sverige har länge varit målet för den svenska politiken. Vi kommer aldrig att nå målet. Varför? Därför att vi behöver narkotiska preparat som lindrar smärta, lindrar oro och ångest och i flera andra sammanhang. Jag törs påstå att ingen vill tillbaka till den tid då endast brännvin kunde användas som smärtlindrare.

Men vad menas då med slagordet? Så vitt jag förstår avses ett stopp för allt bruk som inte är medicinskt motiverat. Gott så, men de legala preparaten används ju illegalt. Denna konstlade skillnad mellan medicinskt bruk och illegalt bruk skymmer det faktum att förskrivningen av narkotikaklassade preparat är ett betydligt större problem än den illegala hanteringen.

Varför görs det så lite för att stävja överkonsumtion av läkemedel? Det finns fortfarande inget nationellt register över läkemedelsförskrivning. Doktor 500 och doktor 1000 kan därför fritt fortsätta skriva ut stora mängder narkotiska preparat -för medicinskt bruk-.

Ett ännu större problem är det ökande alkohol(miss)bruket. Konsumtionen har ökat rejält de senaste tio åren (med mellan 25 och 30 procent). Detta är ett betydligt större hot mot folkhälsan än vad såväl den illegala hanteringen som den medicinska förskrivningen av narkotika är.

Antalet restauranger med serveringstillstånd har ökat med flera hundra procent under de senaste decennierna. Allvarligare ändå är att dessa sköter sig dåligt. Alkohollagen bryter man mot massivt varenda helg.

Vi som jobbar med detta vet att det är så. Hälften av landets krogar serverar berusade gäster och en stor andel serverar underåriga. Trots att lagen ignoreras händer nästan ingenting.

Den illegala narkotikan är den goda fienden. Mot heroin och cannabis kan alla enas. Alla vill visa sin restriktivitet mot just denna typ av droger. Många av dem som upprörs över narkotikamissbruket ser inte sambanden mellan olika typer av drogkonsumtion. Man bagatelliserar bruket av alkohol och struntar i den medicinska användningen av narkotika. Alla förordar gemensamt en strängare syn på den lilla grupp som hamnat i beroende av illegala droger.

Narkotikamissbrukaren är samhällets paria, fritt villebråd och i sitt missbruk fredlös. Trots kanske världens strängaste lagstiftning mot viss typ av narkotika har missbruket ökat markant. Antalet tunga missbrukare beräknas vara 28000 (2001). 1979 var de 15000. Antalet som dör av missbruk har ökat från 31 fall 1975 till 296 1995. År 2000 dog 403 narkomaner av sitt missbruk. Det betyder att lika många dör av narkotika som i trafiken varje år. Man kan med fog säga att kampen mot narkotika har blivit en kamp mot narkomanen.

Någon gång måste även väl inövade sanningar ifrågasättas. Narkotikapolitiken är inte entydigt framgångsrik. Sverige har nästa lika stor andel narkomaner som övriga EU har (0,45 proocent i Sverige mot 0,5 procent i resten av EU). Svaret på problemen kan inte alltid vara ökad repression, strängare straff och mera kriminalvård.

När vänsterpartiet i riksdagen föreslår en avkriminalisering av det egna bruket (att faktiskt ha narkotika i kroppen) anser jag det är en rimlig förändring, som kan leda till färre narkomaner i fängelse och fler i adekvat vård. Det betyder inte att det blir fritt att knarka. Det betyder bara att vi gör ett försök att tänka lite annorlunda och pragmatiskt även i denna infekterade fråga.

Dan Karlsson (v)

Arboga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons