Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danielsson (C): Import slår ut miljövänligt svenskt jordbruk

Annons

Jag uppskattar att Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, och Marléne Andersson (MP) svarar på min debattartikel. Tyvärr bekräftar de min kritik mot det livsmedelshyckleri som man faktiskt ägnar sig åt när man ensidigt förespråkar ökad ekoodling i Sverige och världen, trots att det skulle öka världssvälten och leda till stora matprishöjningar.

Det är sorgligt att SNF och MP inte står tillsammans med Centerpartiet på barrikaderna för att stärka det svenska jordbruket i sin helhet i konkurrensen mot den importmat från länder med sämre djuromsorg och miljöhänsyn som väller in över landet.

Det är sorgligt att SNF och MP inte ser att Sverige snart importerar hälften av sin mat, mest i Europa, samtidigt som kretslopp och biologisk mångfald i vårt land radikalt försämras när svenska åkrar, betesmarker och djurstallar tas ur produktion.

Och det är trist att mina motdebattörer har en så negativ syn på det miljövänliga svenska jordbruk som står för 95 procent av livsmedelsproduktionen och som verkar under de strängaste miljö- och djurskyddsreglerna i världen.

Marléne Andersson menar det finns ingen faktisk matbrist i världen, trots att 900 miljoner människor svälter.

Johanna Sandahl tror i stället att det går att mätta världen med ”agroekologi”, utan tillförsel av mineralgödsel eller något kemiskt bekämpningsmedel vid svåra svampangrepp. Hon hänvisar till några FN-rapporter med sina rötter i ekojordbruket och glömmer naturligtvis FN:s och FAO:s desperata kamp för att mätta världen med hjälp av modern teknik som till exempel mineralgödsel och nya sorter. FN är självfallet för ett hållbart jordbruk och FN och jordbruksforskningens huvudfåra anser att kampen mot hungern förutsätter modern teknik.

SNF och MP har hittills sagt nej till användningen av sorter som förädlats med hjälp av genteknik, som potatissorten Fortuna som står emot bladmögel vilket skulle minska den kemiska bekämpningen kraftigt. Är man nu beredd att ompröva sitt totala motstånd i denna fråga är det bra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons