Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför behöver Sverige ett militärt försvar

Mats Eriksson ställer 18 januari frågan vad Sverige ska försvara sig mot och svaret är att det vet vi inte säkert. Att Sverige är värt att försvara är dock säkert.

Annons

Historien visar att vi aldrig kan förutsäga vad som ska hända och att regeringar oftast reagerar för sent. Storbritanniens premiärminister Chamberlain utropade ”Peace for our time” 1938 och vi vet alla vad som sedan hände.

I början av 1990-talet startade kriget i Jugoslavien, något få trodde kunde ske i det moderna Europa. 2001 såg vi ett nytt slags krig när fyra passagerarflygplan kapades i USA med förödande resultat.

2008 anföll Ryssland överraskande Georgien. Ett försvar måste vara flexibelt att möta alla slags sannolika hot.

Försvarsmakten måste finnas även när det är lugnt i vårt närområde. En anledning är att det tar så lång tid att bygga upp en militär förmåga att vi sannolikt inte hinner med detta, ifall säkerhetsläget försämras.

Ett komplext vapensystem, som ett fartyg eller flygsystem, tar mer än 10 år att fullständigt driftsätta. En annan anledning är att ett trovärdigt svenskt försvar förbättrar den säkerhetspolitiska stabiliteten i regionen.

En del säger att vi ändå inte kan försvara oss om Ryssland skulle anfalla med full styrka, alltså är det ingen idé att ha ett försvar. Vi kan helt riktigt inte bygga ett försvar som ensamt står emot allt.

Vi vill istället dels samarbeta om försvaret med andra länder, dels ha ett försvar som ger en hög ”tröskeleffekt”. En liknelse är att vi ju inte lämnar ytterdörren öppen när vi åker hemifrån.

Istället låser vi och larmar på hemlarmet. En tjuv som verkligen vill bryta sig in i vårt hus kommer nog att göra detta ändå, men vår låsta dörr och hemlarm kopplat till vaktbolag kommer troligen att avskräcka honom, det vill säga ge en ”tröskeleffekt”.

Försvarsmakten ska bidra till att skapa säkerhetspolitisk handlingsfrihet och stabilitet för Sverige i en föränderlig omvärld. Att ställa upp ett militärt försvar är ett av statens grundläggande åtaganden, för att värna vår demokrati och våra svenska intressen – hemma, i närområdet och längre bort.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons