Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gamla ska få välja!

Annons

Enligt en undersökning som TV4 har gjort, saknar 43 procent av svenskarna förtroende för äldrevården - de tror inte att de ska få en bra vård när de blir äldre.

Frågan om äldrevård är komplex. I dag buntas pensionärer ihop till en grupp trots att variationerna inom denna grupp är lika stor eller större än bland befolkningen i övrigt.

Vissa pensionärer är friska och behöver ingen service alls medan andra behöver omfattande vård och omsorg. Trygghet på äldre dagar förutsätter också att man har en pension som går att leva på. De flesta pensionärer har numera en hygglig inkomst men det finns en grupp - främst kvinnor - som måste klara sig på cirka 5 000 kronor i månaden.

På 1970- och 1980-talen byggdes servicehus i de flesta kommuner. Meningen var att pensionärerna skulle flytta in i servicehuset medan de fortfarande var friska och sedan kunna bo kvar till livets slutskede. Omfattande service i form av gemensamma matsalar, sysselsättning och annat ingick i konceptet.

Av detta finns inte mycket kvar i dag. Vävstugorna och snickerierna är stängda och matsalarna serverar ingen mat längre.

I takt med att de boende blev äldre och skröpligare, förvandlades servicehusen till sjukhem.

Nuvarande politik innebär att de äldre ska bo kvar hemma i allra möjligaste mån. Gott så! Om man vill bo kvar hemma, ska man få göra det med stöd av hemtjänsten. Det finns emellertid gamla som vill bo i en gemenskap, som vill ha den trygghet som ett serviceboende innebär.

Centerpartiet vill att gamla människor ska få möjlighet att välja sitt eget boende och sin egen omsorg. De ska inte behöva stå i kö i åratal för att få en plats. De ska heller inte behöva leva under existensminimum. Gemensam dagverksamhet ska erbjudas både dem som bor kvar i det gamla hemmet och dem som flyttat till ett serviceboende.

För de gamla som drabbats av demens eller andra svåra sjukdomar gäller helt andra förutsättningar. Den vården ställer oerhört höga krav på personalen som måste få omfattande stöd och utbildning för att orka med det ofta mycket tunga och psykiskt påfrestande arbetet att vårda människor som inte längre kan redogöra för sina egna önskemål och behov.

Kunnig personal med stöd från kompetenta läkare är en nödvändighet i det fallet.

Man får lätt intrycket av att alla pensionärer som behöver hjälp får denna av det allmänna. Så är det inte. Majoriteten av Sveriges pensionärer vårdas, eller får hjälp med olika sysslor, av sina anhöriga. Inte sällan är det maken/makan som står för vården men det kan också vara barnen och deras familjer.

Det är kanske inte så vanligt att de äldre bor hos de yngre men dessa besöker ofta sina gamla, förser dem med mat, skottar snö, klipper gräs, med mera. Dessa vardagens hjältar behöver naturligtvis också stöd i sin verksamhet.

Det samhället ska erbjuda de äldre är god omvårdnad, god och näringsriktig mat, Gärna "sill och nubbe" ibland, kort sagt ett värdigt liv som i möjligaste mån påminner om det som den gamla levde under sin aktiva tid.

En kraftig höjning av garantipensionen står på centerpartiets lista över angelägna reformer. Äldrevården är en utmaning i takt med att allt fler lever allt längre. Inom centerpartiet är vi beredda att anta den utmaningen.

Lars Kallsäby

Centerpartiet vill att gamla människor ska få möjlighet att välja sitt eget boende och sin egen omsorg, skriver Lars Kallsäby, gruppledare för centerpartiet i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons