Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tandvård är så mycket mer än fina tänder

Annons

I Region Västmanlands samlade arbete kring utveckling av vård finns Centrum för klinisk forskning med ambitionen att söka ny kunskap genom forskning. Under åren har även tandvård ingått i denna satsning. Resultatet av detta samarbete har lett till ny kunskap och spännande utveckling av behandlingar för att hjälpa den som söker vård.

Idag anser sig var tionde vuxen ha en ganska dålig eller mycket dålig tandhälsa. Men säg tandvård och de flesta tänker tandsten, borrningar, rotfyllningar, fluor mm. Utifrån forskningen vill vi peka på att tandhälsa ingår i ett större kretslopp där tänderna påverkar kropp och psyke. Och där kropp och psyke påverkar tänderna.

• De flesta går regelbundet till tandläkaren, vilket är bra för den egna tandhälsan. Men vi vet att personer med dålig ekonomi också har sämre tandhälsa. Oro över kostnader i samband med tandvård ökar stress och påverkar det psykiska välbefinnandet negativt.

• Rökare upplever sig oftare ha sämre tandhälsa eftersom tobak drabbar och skadar munhålan. De behandlingar som finns för rökavvänjning är mestadels mycket kostnadseffektiva. Studier inom tandvården har till och med visat att samhället sparar pengar på att införa självhjälpsprogram – jämfört med att inte göra något alls.

• Ätstörningar, till exempel anorexi och bulimi (hetsätning), drabbar ofta munnen och tänderna. För att kunna ge en så god behandling som möjligt är det viktigt med tidig upptäckt. Men tillståndet är många gånger förenat med skuld, skam och förnekelse från patientens sida. Därför behövs samverkan mellan tandvård, psykiatri och den övriga hälso- och sjukvården för att ge bästa möjliga behandling så tidigt som möjligt.

• Forskningen visar att vissa har ett nedsatt försvar mot karies på grund av dålig kvalité på saliven – snarare än att ha slarvat med att borsta tänder och använda tandtråd. Numera finns det dock särskilda stödprogram för den kategorin av patienter.

• Forskningen har lett till att det idag finns flera effektiva läkemedel och behandlingar för att lindra värk och smärta i tänder och käkar, till exempel vid käkledsbesvär och i samband med att man får visdomständer utdragna.

• Sömnapné, alltså andningsuppehåll i sömnen på grund av snarkning, är ett allvarligt hälsoproblem. Vad många kanske inte vet är att man kan få hjälp hos tandläkaren. Tack vare internationellt erkänd forskning i Västerås har bettskenor mot sömnapné blivit mycket vanliga i apnévården.

Här har vi visat på några exempel på att tänder handlar om så mycket mer än om tänder och att tandvården kan mer än vad vi ibland tänker på. 20-årsjubilerande Centrum för klinisk forskning kommer att fortsätta forska kring tandhälsan – som ju berör oss alla. Från barndom till ålderdom.

Den 29 mars är du välkommen att ta del av forskning inom folkhälsa, epidemiologi och tandvård i Ljushallen på Västmanlands sjukhus, klockan 11.30-13.30.

Eva Nohlert, medicine doktor

Åke Tegelberg, professor

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons