Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Teljebäck och Unell gör sig till "nyttiga idioter"

Annons

Kinas ledarduo, president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

Demokratin är lokal. Den börjar med att människor talar med varandra. Den fortsätter med att de samtalen utvecklas i större grupper, av medborgarna själva eller i samspel med deras valda representanter i politiskt beslutsfattande organ. Och vågorna från de lokala samtalen och besluten sprider sig som ringar på vattnet allt längre bort och högre upp. De blir nationell politik och kan också nå ännu längre, till internationella organisationer och myndigheter.

Det är kanske en idealbild av den demokratiska processen men på det stora hela stämmer den ganska väl med hur det går till i Sverige. Så är det inte överallt och definitivt inte i Kina. Där har man sedan 1949 en enpartistat där Kommunistpartiet (KKP) bestämmer allt. Det är till och med inskrivet i artikel 1 av landets konstitution i principen om ”folkets demokratiska diktatur”. Inom den ramen finns visserligen nio registrerade politiska partier men all makt ligger hos KKP och de övriga åtta partiernas enda uppgift är att följa dess beslut och se till att deras medlemmar också gör det.

Det kan man också se på den lokala nivån. Det finns helt enkelt inget verkligt medborgarinflytande. Vem som helst som vistas en längre tid i Kina upptäcker det. Själv har jag gjort det under många års boende och arbete i landet. Under åren 2009-2012 blev det ännu mera tydligt för mig då jag vandrade från Peking till Kashgar i kinesiska Centralasien. Jag såg städer, byar och bostadsområden som revs medan de som hade bott i husen stod vid sidan om och betraktade eländet med sorgsna blickar. De hade inget som helst inflytande över det som skedde.

Den som eventuellt inte tycker att det räcker som belägg för avsaknaden av lokal och annan demokrati i Kina kan studera den politik som landets ledare bedriver: förföljelse och fängslande av snart sagt alla med avvikande åsikter, förtryck av religiösa och etniska minoriteter, interneringsläger för muslimer i Xinjiang, likriktning inom den akademiska världen och för nyhetsmedier och mycket mer.

Eller man kan läsa ”Dokument 9” från 2013 som ger Partiets medlemmar instruktioner om att bekämpa alla uttryck för demokratisk opinionsbildning omfattande bland annat konstitutionell demokrati, universella värden (som i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter), oberoende folkliga gräsrotsorganisationer och journalistik utanför Partiets kontroll. Det är en fullödig auktoritär och antidemokratisk agenda.

I det här perspektivet är det uppseendeväckande att Västerås kommunledning sedan 2015 ägnar sig åt ett samarbete med Jinan, huvudstad i provinsen Shandong i östra Kina, för att ”ta fram och utveckla verktyg för invånardialog”. Det vore självklart bra om man kunde lyckas med det men med tanke på hur den politiska ordningen fungerar i Kina är chanserna för det lika med noll. I stället kommer kommunpolitikerna från Västerås att utnyttjas i propagandasyfte. De kommer att bli det man brukar kalla ”nyttiga idioter”, personer som tror att de gör en god gärning men i stället utnyttjas av andra med helt andra avsikter.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) har försvarat projektet i P4 Västmanland med att det ”skulle få stora konsekvenser för Sverige” om man inte genomför det. Det låter som om han agerar under hot.

Oppositionsledaren Elisabeth Unell (M) försvarar sig å andra sidan i samma kanal med att ”medborgardialog inte är samma sak som demokrati”. Naturligtvis inte men samtidigt är medborgardialog den nödvändiga grunden för demokrati – som alltså saknas i Kina och som ledarna där heller inte vill ha.

Det är både besynnerligt och oroande att Teljebäck och Unell inte förstår att de har att göra med krafter som inte bara är odemokratiska utan också antidemokratiska. Bägge vill främja det lokala näringslivet och menar tydligen att det legitimerar deras samarbete med myndigheterna i Jinan. De borde betänka att den positiva ekonomiska och sociala utvecklingen i vårt land är direkt länkad till att vi samtidigt har byggt en öppen och demokratisk samhällsordning med medborgerliga fri- och rättigheter som grund. Att stå upp för de värdena har aldrig varit enkelt men det är så vi har kunnat gå framåt. Det måste man också göra mot de som angriper dessa värden.

Lars Ellström, sinolog och författare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons