Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gröna vägen till jämställdhet

Miljöpartiet de gröna är ett feministiskt parti. Jämställdhetsfrågorna var centrala när vi bildades. 

Annons

Vi introducerade det jämställda språkrörssystemet, könsvarvade våra listor och kvoterade till de interna uppdragen. Det var banbrytande på sin tid att i praktiken erkänna kvinnors lika rätt till inflytande.

Våra kärnfrågor och vår ideologi har också alltid lockat en majoritet kvinnor, men även män som bryter mot den traditionella mansrollen. Vi värderar kärlek och livskvalitet framför materialism och pengar. Det är provocerande i en värld där mer maskulina värden har fått prägla samhällsutvecklingen och politiken.

Utvecklingen på jämställdhetsområdet står mer eller mindre still. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män består. Arbetet mot osakliga löneskillnader är ytterst ett ansvar för arbetsmarknadens parter, men politiken måste definiera målsättningar och skapa förutsättningar.

Vi i Miljöpartiet vill att staten som arbetsgivare tar ansvar och avsätter medel för att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor i statlig sektor. Vi har därför föreslagit att 150 miljoner årligen ska avsättas till en statlig stimulanspott för jämställda löner.

I lördags är/var det internationella kvinnodagen, en dag som bildades inte minst för lika lön för lika arbete. En av de mest effektiva vägarna dit är ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen som gör det lika ”riskfyllt” att anställa en man som en kvinna.

Kvinnor tar ut nästan 80 procent av föräldrapenningdagarna och stannar oftare hemma för vård av sjuka barn. Ett jämnare uttag av föräldraledigheten är därför en viktig del i arbetet mot en mer jämställd arbetsmarknad.

Miljöpartiet vill ha en tredelning som innebär att två tredjedelar delas lika mellan vårdnadshavarna och en tredjedel kan användas fritt. Den ”fria” tredjedelen är överlåtningsbar mellan föräldrarna och kan också ges till någon annan nära vuxen, till exempel mor- och farföräldrar eller andra nära till familjen.

Med en tredelad försäkring ges också stjärnfamiljer möjlighet att fler än två föräldrar får en fördjupad relation till sina barn.

Ett jämställt samhälle kommer inte att skapas av sig självt. Det krävs aktiv handling för att nå dit. Låt oss arbeta mot det tillsammans!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons