Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som beslutar måste betala

Annons

Sveriges kommuner och landsting beräknas gå med nära tio miljarder kronor i underskott under år 2004. Summan skulle räcka till att driva all skattebetald kommunal verksamhet i Västerås i över två år.

Detta stora underskott i kommunsektorns ekonomi hindrar på intet sätt Anders Milton, regeringens utredare om psykiatrin, från att plädera för att kommunerna ska ta på sig nya och utökade kostnader inom vården av människor med psykisk störning.

I Dagens Nyheter 2 juni föreslår Anders Milton ett specialdestinerat statsbidrag på 500 miljoner kronor för dessa verksamheter. Man han utgår också ifrån att kommunerna i ett avtal ska lova att bidra med lika mycket eller 500 miljoner kronor.

Men kommunerna har inte de pengar som Anders Milton tror att vi har. Den verklighet vi har i Västerås är att vi riskerar ett underskott med 80 miljoner kronor redan i år. Främst beror det på fallande skatteintäkter och på sedan länge fattade statliga beslut om ofinansierade ambitionshöjningar inom socialtjäns-ten, flyktingmottagandet, handikappomsorgen och förskolan.

Vi som är förtroendevalda i kommuner och landsting har ytterligt svårt att ha kontroll över vår ekonomi när nya ofinansierade reformer hela tiden vältras över på lokalt folkvalda församlingar.

En annan ordning måste komma till stånd. Den som beslutar om en ny verksamhet eller om att höja ambitionerna i befintliga verksamheter måste också ta fullt ekonomiskt ansvar för detta. Vad är det för fel med att staten själv betalar fullt ut vad ambitionshöjningar inom olika områden kostar?

Jag känner stark ilska över att statliga utredare som Anders Milton tillåts att lägga kostnadsdrivande förslag om kommunala verksamheter utan att ett enda ögonblick behöva reflektera och ta ansvar för konsekvenserna av sina förslag.

Det är min förhoppning att Ansvarsutredningen under ledning av Mats Svegfors kan komma fram med förslag till en ny och bättre ordning som innebär att den folkvalda församling som beslutar om en utgift också måste ta fullt ansvar för att betala vad det kostar.

Kommuner och landsting har redan ålagts allt för många ofinansierade uppgifter av staten. Detta skapar ekonomiska obalanser som enbart leder till skatte- och avgiftshöjningar och/eller impopulära åtgärder som rationaliseringar och sparbeting. Men obekväma ingrepp av det slaget behöver förstås statliga utredare som Anders Milton aldrig befatta sig med.

ÅKE HILLMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons