Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Norström (S): Statsbidragen måste höjas!

Annons

Regeringen måste ta sitt ansvar och öka statsbidragen till kommuner och landsting och kompensera för de ökade läkemedelskostnaderna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kräver att landstingsstyrelsen skriver till regeringen snarast om en begäran om höjda statsbidrag. Annars väntar stora och svåra nedskärningar i Landstinget Västmanland liksom i andra landsting. Regeringens handlingsförlamning är ett allvarligt hot mot välfärden.

Prognoserna för skatteunderlaget blir allt dystrare. Sveriges Kommuner och landsting levererade i slutet av februari en ny prognos, där man ytterligare skriver ned skatteunderlagstillväxten. Detta har fått en rad landsting att reagera, men i Västmanland är den moderatstyrda ledningen tyst.

Redan för det här året handlar det för Västmanlands del om cirka 100 miljoner kronor mindre och för 2010 cirka 225 miljoner mindre i förhållande till den budget som landstingsmajoriteten antog i september 2008. En budget som innebar en skattesänkning på 15 öre som motsvarar cirka 60 miljoner kronor. De pengarna skulle vi mer än väl ha behövt nu.

Landstingen och kommunerna drabbas hårt när det gäller den fortsatta förmågan att finansiera god vård och omsorg, om inte insatser nu sätts in på nationell nivå. Statsbidragen till landsting och kommuner måste räknas upp. Regeringen har fryst statsbidragen på 2007 års nivå och den har heller inte skrivit upp ersättningen för de kraftigt ökande läkemedelskostnaderna.

Regeringens systemskifte är i full gång här. Den låter stora skattesänkningar till välbeställda gå före en välfärd som kommer hela befolkningen till del.

Trots att landet drabbats av den värsta lågkonjunkturen på hundra år i kombination med den globala finanskrisen sitter regeringen still. På grund av regeringens oförmåga att göra något kommer kommuner och landsting hamna i en svår ekonomisk situation. Personal kommer sägas upp och sjukvården och den övriga välfärden drabbas av kraftiga nedskärningar.

Denise Norström

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons