Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bråttom att bygga fler äldreboenden

Annons

Västerås kan bli en äldrevänligare stad. Äldre kommer att utgöra en allt större andel av Västerås befolkning och äldre personer ska också kunna bo tryggt och säkert. Det är alltså oerhört brådskande att fortsätta utbyggnaden av särskilda boenden, då vi befolkningsmässigt växer så snabbt.

Därför har Västeråsalliansen motionerat om möjligheten att kunna teckna ramavtal om att köpa särskilda boenden efter behov. Det betyder konkret att Västerås stad beslutar hur många lägenheter för vård- och omsorgsboenden vi kommer att behöva inom en tidsperiod samt vilka krav som gäller i upphandlingen.

Sedan är det upp till utföraren att bestämma hur många platser man är intresserad av utifrån ställda kvalitetskrav och sedan tillhandahålla bostäder och lokaler såväl som själva insatsen. Utförare kan alltså både bygga och driva särskilda boenden med hänvisning till tidigare träffade ramavtal.

Det har visat sig att i händelse av brist på boendeplatser, går processen från påbörjande av planering till inflyttning normalt snabbare vid ramupphandling än om kommunen på egen hand ska driva processen.

För oss är det viktigt att bevaka bostädernas kvalitet och funktionalitet, så att människor känner sig harmoniska, trygga och säkra i sina boenden. För bostäder som upphandlas i form av ramupphandling bör fastighetens standard vara en del i nämndens kravspecifikation.

Förutsättningarna för fler bostäder blir allt bättre, med bland annat fler intressenter som är beredda att bygga och driva vård- och omsorgsboenden. Vi ser det som positivt med en mångfald av utförare och verksamheter med olika slags inriktningar, vilket ökar chansen att hitta ett boende som svarar mot den enskildes behov.

Människor är unika och du har rätt till en trygg bostad som passar dina behov. Olika slags inriktning på verksamheterna ökar din frihet, trygghet och livsglädje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons