Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt att skolbränder anmäls

Antalet utryckningar till bränder i svenska skolor har ökat de senaste åren, så även i vårt län.

Annons

Dessutom finns det en risk att antalet är högre än så, då skolor ofta inte anmäler mindre incidenter där branden inte tagit sig eller där elden har släckts av skolpersonal.

Visst det är inte en räddningsinsats men då är det hög tid att skolorna ta tag i problemet och där kan Mälardalens Brand- och räddningsförbund (MBR) vara behjälpligt i det förebyggande arbetet.

Det ökande antalet bränder är ett samhällsproblem som måste tas på allvar, då det nästan i samtliga fall är barn och ungdomar som ligger bakom bränderna. Det är ett sätt för skolungdomar att uttrycka sin frustration på, missnöje, tristess men också på dålig kunskap om eld.

En annan viktig del i detta är att få skolor fria från klotter och skräp. En skola som är ren och snygg vill man inte vandalisera. I Västerås arbetar kommunen med att minska klottret och nedskräpningen. Just nu genomförs en kampanj för att stoppa nedskräpningen.

Ett annat sätt att förhindra uppkomsten av skolbränder är att, som i Hallstahammar och Surahammar, utrusta skolorna med automatlarm, på så sätt får MBR snabbt larm även när skolan är stängd.

Förutom att människor kan komma till skada, för en ung person som anlägger en brand kan hela livet förändras på några minuter. Om personen döms kan handlingen leda till ungdomsvård, böter eller i värsta fall fängelse. Till det kommer ofta skadestånd.

Det gäller vare sig personen är över eller under 15 år. Det kan även bli så att föräldrar blir skadeståndsskyldiga. Döms en 15-åring till skadestånd på till exempel tio miljoner kronor kan det innebära att man under resten av sitt liv aldrig kommer att tjäna mer än existensminimum.

Resten av lönen kommer att gå till att betala av skadeståndet. Det blir praktiskt omöjligt att köpa en egen bostad eller bil. Om föräldrarna även blir skadeståndsskyldiga kan det dessutom bli svårt med semesterresor, ny dator eller mobil.

Sedan tillkommer de ekonomiska konsekvenserna för kommunen och skolan som måste spara på andra saker som lokaler, lärarresurser och inköp av nya skolböcker. Konsekvenser som i sin tur får spridning på andra områden i samhället.

Att förhindra skolbränder ligger således i allas intresse. Vad gör då kommunerna och räddningstjänsten? MBR erbjuder drabbade skolor att ge eleverna utbildningen "Akut anlagd brand". De har visat sig få god effekt. Brandskyddsutbildning erbjuds till årskurs 6 samt förskolebarn.

Vägen till en skolbrand börjar ofta med att några barn eller ungdomar leker med eld i en skogsdunge, som sedan kommer allt närmare skolan. Till slut blir det i en papperskorg på skolan eller inkastning av brandföremål. Alla barn är någon gång nyfiken på eld, därför bör föräldrar lära dem att elda rätt.

Låt barn elda under kontrollerade former i målsmans närvaro. Samtidigt är det viktigt att skolorna meddelar Mälardalens brand- och räddningsförbund att ett tillbud har varit så att MBR kan vara med och förhindra att det utvecklar sig till en skolbrand. Det tjänar alla på.

Anna Hård af Segerstad (M)

ordförande

Karl-Erik Andersson (FP)

Sven Svensson (KD)

Evert Jonsson (C)

Mälardalens Brand- och räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons