Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det äventyrstörstande Västerås

Annons

Det är en fin idéskiss Peab visar för att få genomslag för utnyttjande av Ångkraftverket. Alla kommentarer är att det ser fint ut, men ingen tror att det går att finansiera. På samma sätt som förra försöket måste vi värja oss mot försök att utnyttja skattepengar. Det får bara inte ske, oavsett vilka täckmantlar som görs.

Skissen är intressant ur många synvinklar.

* Man har släppt ansatsen av ett fristående nybygge. Man har bit för bit utnyttjnat befintliga byggnadskroppar.

* Man lånar upplägget från det lyckade konserthusbygget på så sätt, att Peab bygger och långtidsuthyr. Det är bra, men det skall naturligtvis inte vara till kommunen utan till ett upplevelsecenterbolag.

* Man kan tolka skissen så, att man kan realisera olika objekt relativt individuellt, och det vore bra. Om till exempel Historiska Museet + Tekniska Museet + Vattenfall + ABB skulle vilja realisera den del som avsatts för kraftverksmuseum separat, så skulle detta kunna realiseras separat. Om sen inte tornkonceptet går att realisera kan det bli höghus i stället.

Vi måste ha utgångspunkten, att stadens invånare inte är betjänta av en invånarökning. Det är politiker och kommunstab, som är för mer, men köer och transporttider bara växer utan att skattetrycket minskar. Alltså skall besökarna betala för lönsamheten av upplevelsecentret.

I USA och Japan tar barnfamiljen ut hela semesterkassan för att spendera den i Disneyland. Det är fruktansvärt dyrt, men lockar tillräckligt många besökare för att gå runt. I Frankrike går Disneyland mot konkurs. Man är inte beredd att spendera hela semestern på att åka vattenkana.

Vi är bortskämda med att ha kostnadsfria upplevelser inpå knutarna i form av bad och friluftsliv. Om det inte räcker planterar vi in lite fisk i sjöarna eller åker gummibåt nerför våra forsar. Att bygga sig till konstruerade upplevelser betalar sig knappast.

Låt gärna Peab få arbetslös byggarbetskraft till beredskapsarbete, försök få backning för museifunktionen, men håll kommunen och skattepengar utanför.

Hans Stackegård (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons