Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs en civilkuragelag

Annons

I början av maj sparkades en 29-årig man ihjäl på öppen gata i Stockholm. Hans "brott" var att säga till andra att inte kissa offentligt. För detta dog han.

I den nyss avslutade rättegången blev ingen fälld för mord eller ens dråp. Misshandel kallades brottet. Och alla de som såg det pågående mordet men valde att strunta i det och gå vidare åtalades inte alls.

Eftersom dödsmisshandeln skedde på öppen gata var det många som såg brottet men de valde att inte ingripa. Få av dem "mindes" efteråt vad de sett. Det gjorde rättegången ännu svårare.

En ung människa fick betala med sitt liv för andras brist på civilkurage. Det är fel. Som riksdagsledamot är jag förhindrad av grundlagen att ha synpunkter på en enskild rättegång, men gällande lagstiftning räcker inte.

Tilltron till ett samhälle som framstår som allt kallare när bristande civilkurage faktiskt belönas skadas. Detta trots att det är moraliskt oacceptabelt att inte ingripa, kalla på hjälp eller slå larm när en medmänniska misshandlas, våldtas eller dödas. Eller när någon håller på att drunkna eller förblöda efter en olycka.

Därför menar vi kristdemokrater att det behövs en ny civilkuragelag, som på juristspråk skulle kunna kallas "underlåtenhet att ingripa".

Länder som Frankrike, Norge och Finland har redan en sådan lagstiftning. Låt oss följa deras exempel. Naturligtvis ska ingen behöva utsätta sig för livsfara. Men var och en ska göra det som man utifrån situationen och egen förmåga kan göra.

Man ska kunna dömas om man är passiv. Det viktigaste är inte hur en passiv person straffas, utan signalen som en sådan lag skulle ge. Det är oacceptabelt att vara passiv inför en medmänniska i nöd.

När brott begås ska polisen ha vettiga möjligheter att arbeta. Polisernas motivation och kunskap har avgörande betydelse för deras arbetsprestation.

Om brott förhindras undviks mycket lidande, och det innebär samtidigt en samhällsekonomisk besparing. Det förebyggande arbetet ska inte som i dag vara en lyxvara som sparas bort.

Vem kan förvånas över att VLT skriver om skadegörelse i Surahammar när det preventiva polisarbetet medvetet avskaffats. Även kriminalvården kan arbeta mer brottsförebyggande. Den intagne ska genom program lotsas till ett bättre liv. Den som motarbetar systemet ska straffas genom senarelagd villkorlig frigivning.

Den allra viktigaste brottsförebyggande insatsen görs dock i familjen som är samhällets viktigaste byggsten. Det är i familjen som de allra flesta barn lär sig skilja rätt från fel och så småningom utveckla den kompass som ska lotsa dem genom livets olika val.

Inget är viktigare än att få värdegrunden fastlagd tidigt. Samhället måste stödja familjen.

Ett mått på vilka värden som råder i samhället är i vilken grad vi ställer upp för människorna i vår närhet. Det gäller också de främlingar vi möter.

Tyvärr verkar det som vi gör det allt mer sällan i vår individualiserade tid. Det är en farlig utveckling.

Det är dags att den goda etiken och ett vänligt uppförande genomsyrar hela samhället. I ett tryggt samhälle bryr vi oss om varandra. En civilkuragelag är ett steg i rätt riktning.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons