Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bidde inte ens en tumme

Annons

I torsdagens VLT (9 november) ger Björn Dahlberg, direktör för Bostads AB Mimer, klart besked: Det blir inga nya hyresrätter i Västerås till följd av den borgerliga regeringens nya bostadspolitik.

Folkpartiet i Västerås, som nu ingår i den moderatledda majoriteten, hade ett helt annat budskap före valet. I den lokala valrörelsen sa folkpartiet att man vill bygga billiga hyresrätter. Folkpartiet hade även bussreklam om att få fram fler billiga lägenheter för ungdomar.

Det bidde inte ens en tumme av alla lokala vallöften från folkpartiet sedan partiet på riksplanet medverkat till att avveckla räntebidragen och skrota de statliga stöden till hyresrätterna.

Vi varnade före valet för just detta. Vi sade att hyrorna skulle bli så orimligt höga utan statligt stöd att ingen skulle ha råd att bo i de nya lägenheterna.

Alla är väl medvetna om att de statliga stimulansstöden och räntebidragen haft stor betydelse både för att få fram nya hyresrätter och hålla nere hyrorna.

Boverket påvisar också tydligt i sina uppföljningar av de statliga stöden att många mindre och billigare hyresrätter inte skulle ha byggts utan statligt stöd. Genom att produktionskostnaderna kunde hållas nere har hyreskostnaderna blivit lägre.

Människor med låga eller normala inkomster - inte minst ungdomar - har därmed fått råd att hyra en nyproducerad bostad. Så har det också varit i Västerås.

Nu när de statliga stöden försvinner blir det tvärstopp för nya hyresrätter redan från den 1 januari 2007. Trots statligt stöd tycker de flesta att hyrorna i nyproduktionen är för höga. Men vem ska ha råd att bo i folkpartiets hyreshus utan statligt stöd?

Ingen, säger det kommunala bostadsbolaget i Västerås. Det samma säger andra bostadsbolag runt om i landet.

Vi socialdemokrater har till skillnad mot de borgerliga en bostadspolitik som håller ihop. Lokalt har vi byggt eller påbörjat över 2 000 nya bostäder de senaste fyra åren. I hela Sverige handlar det om cirka 120 000 nya bostäder.

Både lokalt och på riksplanet har vi lagt fram förslag om att bygga ännu mer, inte minst för unga och äldre. I vårt Västerås har allmännyttiga Bostads AB Mimer en stark ställning även i fortsättningen. Lokalt har vi också varit tydliga med att minst 30 procent av bostäderna i nya områden utmed Mälarstranden ska vara hyresrätt.

I Västerås vill vi socialdemokrater fortsätta arbeta för att pressa ned produktionskostnaderna. Bostads AB Mimer har exempelvis skapat ett prisvärt boende vid Råby centrum.

Det samma gäller även för nya bostadshus vid Hemdal och Bo klok-projektet på Vallby. Vi vill också fortsätta att bygga mindre lägenheter, även i centrumnära lägen som i kvarteret Kleopatra vid Kungsgatan.

Kort sagt vill vi utveckla hyresrätten - och inte avveckla nyproduktionen av hyresrätterna som de borgerliga partierna vill göra.

Britt Sandström

Tomas Östling

Det bidde inte ens en tumme av alla lokala vallöften från folkpartiet sedan partiet på riksplanet medverkat till att avveckla räntebidragen och skrota de statliga stöden till hyresrätterna, skriver Britt Sandström och Tomas Östling, socialdemokratiska gruppledare i fastighetsnämnden respektive byggnadsnänmnden, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons