Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det dyrbara utanförskapet

Annons

Valrörelsens viktigaste fråga handlar om att få fler jobb. Det måste bli mer lönsamt att arbeta och mer attraktivt att anställa. Om vi inte blir fler som arbetar så kommer vi på lite längre sikt inte heller att ha råd med den välfärd som vi idag tar för given.

En vanlig dag går omkring 45000 vuxna länsbor inte till jobbet eller jobbar mindre än de skulle vilja. Om alla dessa stod jämte varandra, axel mot axel, så skulle en mänsklig mur bildas mellan Västerås och Hallstahammar.

På nationell nivå är utanförskapet 1,5 miljoner människor. Denna insikt har samlat de fyra borgerliga partierna till den Allians för Sverige som vill återupprätta en arbetslinje i svensk politik - både på nationell nivå och tillsammans med miljöpartiet i Västerås.

Skiljelinjen är tydlig. Alliansen vill sänka skatten på arbete med tyngdpunkten på låg- och medelinkomsttagare. Socialdemokraterna vill istället höja bidragen till dem som inte arbetar.

När vi vill ge en sjuksköterska 1000 kronor mer i månaden efter skatt om hon jobbar heltid på Centrallasarettet, så vill socialdemokraterna istället betala henne för att ta ett friår.

Moderaterna och Alliansen föreslår sänkt skatt på arbete med en tusenlapp i månaden för en förskollärare. Socialdemokraterna har istället valt att höja taket i sjukförsäkringen. Det ger inte mindre än 6 600 kronor mer i månaden till Ulla Persson (s) om hon blir sjukskriven för influensa.

Det omfattande utanförskapet är dyrbart. Det gäller oavsett om vi mäter hur personer upplever sin situation eller om vi försöker att räkna om det i kronor och ören. Faktum är att alla västeråsare som arbetar betalar nära 3 000 kronor varje månad bara för att täcka de omedelbara kostnaderna för a-kassa, AMS-åtgärder, sjukpenning och förtidspensioner.

Vi ska givetvis ha trygghetssystem som fångar upp och skyddar människor som råkar illa ut till följd av sjukdom, arbetslöshet eller arbetsskada. Men långsiktigt kan vi inte försörja mer än en miljon svenskar med olika sociala ersättningar.

Det är därför vi måste göra det både mer lönsamt att arbeta och mer lönsamt att starta, driva och expandera företag i vårt land. Det är för att lösa den viktiga uppgiften som vi söker väljarnas förtroende för att ta över regeringsmakten i Sverige och kommunledningen i Västerås. Vi måste bryta utanförskapet både på nationell, regional och lokal nivå.

Mikael Odenberg

Elisabeth Unell

En vanlig dag går omkring 45 000 vuxna länsbor inte till jobbet eller jobbar mindre än de skulle vilja, skriver moderaternas ekonomisk-politiske talesman Mikael Odenberg och oppositionsrådet Elisabeth Unell (m).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons