Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om pengar för företag

Annons
Får mindre. Kan lägre skatt för sparande i småbolagsfonder ge fler företagare?Foto: TT

Det är framför allt ekonomiska motiv som är den enskilt största förklaringen till varför individer väljer att starta företag i Sverige. Att starta och driva företag handlar om pengar. Allt annat är att hymla.

Sverige har ett lågt nyföretagande jämfört med länder i utvecklade ekonomier. Trots att alla politiska partier verkligen anstränger sig att stimulera och tala om vikten av nyföretagande, så lyfter det inte.

Synen på att starta eget är positiv men inställningen till att kunna finansiera den egna verksamheten är negativ.

Gott om upplevda affärsmöjligheter kunde leda till ett högt nyföretagande i Sverige. Ändå är rädslan för att misslyckas med sitt företagande stor. Man har för mycket att riskera ekonomiskt. Entreprenören avstår från att starta eget om ekonomin inte snabbt går ihop.

I början behövs risk- kapital. Det är större i ett land med höga skatter jämfört med ett land med låga skatter.

Det är bara 5 procent av befolkningen per år sedan början på 2000-talet som på något sätt varit aktiv med nyföretagande. Vi har en fallande trend av dem som planerar att starta ett företag inom tre år.

Det finns en stor skillnad mellan personer som planerar att starta företag mot de som verkligen gör det. Ska vi få fler personer att starta företag och våga ta steget, måste politiken underlätta tillgången på riskkapital.

Hårda arbetsmarknadsregleringar och en i övrigt tung regelbörda är negativt för tillkomsten av entreprenörsföretag. Tillgång till riskkapital och en fungerande kreditmarknad är avgörande förutsättningar för att ett entreprenörskap skall kunna utvecklas.

Regelbördan kan politiken ändra på men tillgången på riskkapital skall inte komma från staten. Kapitalet skall kanaliseras privat.

Bankväsendet bidrar i dag inte till någon form av riskkapital för nystartade bolag. De tar inga risker.

Framför allt är det privatpersoner som satsar privata pengar. Endast 7 procent av befolkningen är företagare och det finns dubbelt så många företag som det finns företagare.

74 procent av alla företag i Sverige drivs enbart av företagaren själv, det vill säga utan anställda. Antalet mikroföretagare som har 1–9 anställda är dessutom över 22 procent.

Dessa två grupper utgör 96 procent av alla företag i Sverige. Jobben kommer i småföretagen, inte bland börsbolagen. Börsbolagen har nästintill obegränsade tillgångar till riskkapital om de har en bra affärsidé och vill expandera.

Det var Gösta Bohman (M) som införde kraftigt skattesubventionerat pensionssparande. 1978 införde Gösta Bohman som minister ett skattesparande i skattefonder.

Varje sparad krona var avdragsgill till 30 procent mot inkomstskatten. Dessutom var avkastningen skattefri under den tid man sparade i ytterligare fem år.

Mellan åren 1979 till 1982 ökade antalet fondsparare från 75 500 till 425 000. Pengarna som investerades gick till bolagen på börsen.

2014 behöver vi ett liknande skattesubventionerat system där pengarna investeras i en småbolagsfond som investerar i olistade bolag. Dagens system med investeraravdrag ger en rabatt på 15 procent, men kapitalet är låst i fem år.

Det behövs enklare och generösare regler för att kapitalet skall hitta till olistade bolag. I dag är det fortfarande mer fördel- aktigt att investera i börsbolag än små olistade bolag. Med generös skattesubvention sätter marknaden upp småbolagsfonder med olistade bolag.

Kapitalet behöver kanaliseras till de mindre företagen så de kan växa och anställa. Det är så Sverige växer.

I länder som Tyskland och England finns en rad nya möjligheter att investera skattesubventionerat i mindre företag. Mindre företag behöver inte betala moms upp till en viss omsättning och tidigare entreprenörer kan arbeta utan kostnad i växande entreprenörsbolag.

Detta tack vare olika avdragsrätter för den kompetens och kapital de tillför. Sverige kan lära sig av länder i Europa för att få våra mindre företag att växa. Det är dags att låta riskkapitalet flöda från privatpersoner och näringslivet i stället för att statliga myndigheter och institutioner delar ut skattepengar.

Fredrick Federley (C)                 Jan Rejdnell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons