Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste byggas fler bostäder i Västerås

Det är svårt att få en bostad i Västerås och det måste byggas fler bostäder. Enligt hyresgästföreningen färdigställdes 473 bostäder förra året och det är alldeles för lite. Det behöver byggas minst 800 bostäder per år.

Annons
Bygg mer. Kraven på ökat bostadsbyggande kommer från flera håll. Foto: Arkiv

Det är många grupper som behöver bostad. Vi har ungdomar som vill flytta hemifrån eller som bor i studentbostäder, som de måste lämna när studierna är klara. Det är en grupp som vill ha billiga bostäder.

Studenter från Mälar-dalens Högskola upp-vaktade kommunstyrelsen med krav på fler bostäder i Västerås. Vill vi att studenterna ska stanna kvar i Västerås efter avslutade studier måste det finnas bostäder.

Det är också svårt att rekrytera arbetskraft till Västerås på grund av bostadsbristen fick vi höra under ett rådslag med näringslivet.

Så får det inte vara. Det måste byggas fler bostäder.

Men det finns också en grupp som behöver nya bostäder och det är äldre som bor i hus med dålig tillgänglighet. Hus som saknar hiss, vilket gör det svårt att gå ut om man är 75 år och har drabbats av folksjukdomen artros eller andra sjukdomar.

Därför ska det byggas nya bostäder så att äldre om de vill kan flytta till moderna lägenheter med god tillgänglighet både vad gäller att ta sig till och från lägenheten men även inom lägenheten. Kök och badrum som fungerar när man drabbats av någon form av funktionsnedsättning.

Det är bra att Mimer och andra aktörer har börjat bygga moderna tillgängliga hus i olika stadsdelar. Skiljebo och Viksäng är två bra exempel.

Men fler nybyggen behövs och när äldre flyttar till nya tillgängliga lägenheter blir deras gamla lägenheter lediga och ungdomar, som inte upplever två trappor utan hiss som ett problem, kan flytta in i lägenheter med relativt låga hyror.

En flyttkedja uppstår ofta när en familj flyttar från sin villa till en nybyggd bostadsrätt. Till den lediga villan flyttar kanske en familj som har en trea och till trean flyttar ett par som tidigare varit särbo i var sin mindre lägenhet.

Tack vare den nybyggda bostadsrätten blir två mindre lägenheter lediga.

Huvudsaken är att det byggs fler bostäder. Bostads- byggandet måste komma i gång på färdigplanerade områden som till exempel Nordanby äng där det bland annat ska byggas ungdomsbostäder.

Västerås stad kan hjälpa till genom att avskaffa sina särkrav som fördyrar byggandet och genom att hålla hög servicegrad mot byggherrar och bygg- entreprenörer. Det ska gå fort att få fram detaljplaner och att få bygglov.

Antalet bostäder, som kan byggas enligt antagna detaljplaner, måste öka och inte minska som nu sker. Staden måste också se över olika kostnader och avgifter i samband med bostadsbyggande.

Claes Kugelberg (M) andre vice ordförande Byggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons