Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser positivt ut för finansmarknaden 2011

Annons
För en större privatkonsumtion. Amerikanska centralbanken Federal Reserve injicerar kontinuerligt likviditet i penningmarknaden för att få de ekonomiska hjulen att snurra snabbare, skriver Mikael Suvero.

När vi nu börjar närma oss slutet av 2010 finns det anledning att reflektera över året som gått på finansmarknaderna och blicka framåt.

2010 inleddes med fortsatt återhämtning i den globala ekonomin med en allt starkare världskonjunktur. Detta resulterade i ökade vinster i företagen och stigande börskurser.

De orosmoln som dök upp var i huvudsak relaterade till skuldsatta länder; först ut var Dubai med grandiosa byggprojekt som blev förlustbringande och sen följde Grekland, Irland och nu kanske också Spanien. Denna oro kommer säkerligen att bestå en tid framöver. Viktigt att poängtera är dock att det hittills handlat om små länder rent ekonomiskt. En spridning till Spanien vore självklart negativ för finansmarknaderna.

Även geopolitiska risker finns; sedan en längre tid har kriget i Afghanistan satt fokus på terrorhotet. Enligt flera bedömare har risken för terrordåd ökat markant under året. Relationen mellan Nord- och Sydkorea har också blivit allt mer instabil. Här har Kinas framtida agerande och förhållningssätt en avgörande betydelse.

Finansmarknaderna har visat på en överraskande förmåga att skaka av sig de problem som dykt upp. Dollarn har i och för sig försvagats men börserna har varit starka och många ekonomier, som till exempel den svenska, utvecklas utomordentligt väl. Blickar man ut över Europa så har Tyskland i dag den starkaste tillväxten sedan återföreningen. I Asien tuffar Indien på och Kina är idag världens andra största ekonomi efter USA och strax före Japan.

Nyckelrollen för den framtida ekonomiska utvecklingen kommer som så många gånger tidigare att spelas av den amerikanska privatkonsumenten. Här finns det möjligheter till positiva överraskningar. Amerikanska centralbanken Federal Reserve injicerar kontinuerligt likviditet i penningmarknaden för att få de ekonomiska hjulen att snurra snabbare. Detta ger medelamerikanen lägre finansieringskostnader och möjligheter att konsumera mer.

Mycket talar också för att boprisbubblan i USA punkterats för gott. Tittar man på utvecklingen för attraktiva bostadsområden i till exempel Las Vegas-området så har priserna mer än halverats från toppnoteringarna. Marknaden ligger i dag under den långa trendmässiga tillväxten och är tillbaka på det tidiga nittiotalets nivåer. Förtroendet återvänder därmed så sakteliga till den sargade fastighetssektorn.

Vad innebär då detta för aktiemarknaderna? Räntorna är låga och högt uppdrivna råvarupriser gör aktier billiga i förhållande till många andra tillgångar. Andra argument för aktiemarknaden är det positiva momentum som finns efter årets uppgång samt den ökade förvärvsaktivitet som sker då företag köper andra företag, vilket blivit vanligare.

Bättre konjunktur gör att bolag inom finans, energi och råvaror kan förväntas utvecklas väl. Intressanta regioner att placera i blir de som har många företag inom ovan nämnda branscher, eller av andra anledningar har en stark tillväxt, som exempelvis Indien och Kina. Det låga ränteläget gör det fortsatt intressant att placera räntetillgångar i bättre avkastande företagsobligationer samt alternativa produkter såsom hedgefonder och aktieobligationer.

Sammantaget ser alltså förutsättningarna tämligen positiva ut för finansmarknaderna även under nästa år. Orosmoln finns onekligen, men utan dessa skulle det ju inte finnas något utrymme för positiva överraskningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons