Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara lönsamt att utbilda sig

Annons

I en artikel i VLT den 22 maj framgår att allt färre vill studera till högskole- eller civilingenjör. Johan Anker på Teknikföretagen menar att detta är bekymmersamt och kan leda till brist på ingenjörer och sjunkande kvalitet på ingenjörsutbildningen samt i värsta fall att jobben flyttar utomlands.

Anker sätter fingret på ett allvarligt problem. De tekniska högskolorna måste upprätthålla och förbättra kvalitén i utbildningarna. Det är avgörande om vi ska kunna upprätthålla Sveriges ställning som industri- och välfärdsnation.

Det är dock tveksamt om det räcker med att Teknikföretagen bara pratar om problem med antal sökande till ingen-jörsutbildningarna. Det måste också vara lönsamt för individen att utbilda sig. I Sverige är utbildningspremien hälften mot i många jämförbara länder. Detta åtgärdas bäst genom höjda ingenjörslöner.

Tyvärr tycks arbetsgivarna inom Teknikföretagen mest arbeta för att hålla nere ingenjörslönerna. De bidrar därmed till att försämra utbildningspremien och kanske till och med medverkar till att jobben flyttar utomlands. Teknikföretagen kan visa sin omsorg om svensk industri genom att hjälpa till att vårda ingenjörslönerna.

BERTIL NORDQVIST

ordförande CF-kretsen vid ABB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons