Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det stora sveket mot ungdomarna

Annons

"Kriminella ungdomar inte ett storstadsproblem." Så lyder rubriken på en sammanställning som SVT:s nyhetsprogram Rapport tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB.

I rapporten framgår att tre områden

i Västmanland finns med på topplistan med störst andel lagförda 15-19-åringar

i hela landet. Det är bostadsområdena Nyckelberget och Nibblesbacke i Köping samt Östra Bäckby i Västerås där fler än 15 procent (!) av ungdomarna blev lagförda för något brott under 2003.

I samtliga dessa tre områden har andelen lagförda ungdomar ökat sedan 1993.

Enligt SVT:s Rapport är typiska drag för de bostadsområden som hamnar högt i statistiken att de ligger strax utanför en centralort och att de består av hyreshus förvaltade av allmännyttan med en hög genomströmning av boende. Andra gemensamma drag är att sysselsättningsgraden är låg vilket i stället ger en hög grad av bidragsberoende.

Ytterligare ett typiskt drag för dessa områden, enligt Rapports sammanställning, är att de påfallande ofta inte ligger i storstadskommuner. Kanske skulle rapportens rubrik därför ändras till "Kriminella ungdomar inte bara ett storstadsproblem".

Storstadsproblem eller inte. Alla borde kunna enas om att kriminaliteten är ett stort och växande problem. För de som

i likhet med den nuvarande vänsterkartellen i regeringskansliet tycks tveka om detta rekommenderas ett besök på Brottsförebyggande rådets hemsida på Internet.

Där finns statistik över antalet anmälda brott och ställer man samman denna statistik visar det sig att det aldrig tidigare under den senaste sexårsperioden anmälts så många våldsbrott, sexualbrott eller kränkningsbrott i Västerås som under förra året. Samma sak, det vill säga en ökning i samtliga dessa tre brottskategorier, gäller för Västmanland som helhet och med bara några få undantag för varje kommun som ingår i länet.

Som jag ser det kan denna utveckling inte kallas för något annat än ett svek. Det är ett svek mot ungdomar som tillåts falla ur ramarna i skolan, det är ett svek mot alla dem som inte ges en chans på en arbetsmarknad där arbetslösheten nu är uppe i 8,6 procent totalt sett, och det är ett svek mot varje människa som blir ett brottsoffer genom en kränkning från en annan människa.

Detta svek blir dubbelt när en rik flora av bidrag sätts före väl fungerande och finansierade verksamheter som rättsväsende, skola och en fungerande arbetsmarknad. Det är bara när skolan ger alla elever kunskaper och när det lönar sig att ta ett jobb som Brottsförebyggande rådet och SVT kan börja rapportera om färre brott, inte fler. Det är först då som rapporter kan göras om människor

i Nibblesbacke och på Östra Bäckby som känner trygghet och ser framtiden an med tillförsikt.

Tomas Högström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons