Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är inte skendemokrati

Annons

Prisstabilitet är överordnad målet om full sysselsättning fnyser Thorborg/Wernersson i repliken till mig den 26 april. Därför är sysselsättningsmålet ingenting värt. Deras tes är att prisstabilitet är skadlig men då glömmer de att svenska löntagare har haft en mycket bra reallöneutveckling under de senaste 7-8 åren tack vare låg inflation = stabila priser. Jämför reallönen de 25 åren dessförinnan!

Om stabila priser är oviktigt bör man erinra sig den framstående LO-ekonomen Gösta Rehns uttalande om att svenska löntagare borde hata inflationen. Den gör rika rikare och fattiga fattigare.

De övriga punktsatserna känns väl igen, men förs som vanligt fram utan tillstymmelse till analys vilket de heller inte tål. Enda ljuspunkten är ordet "delvis" i satsen om EU-rättens företräde, oftast brukar det påstås gälla generellt. På de områden där Sverige överlåtit lagstiftningsmakt är detta korrekt, men det är inget som införs med det nya fördraget, så är det redan i dag.

Eftersom jag har en bestämd uppfattning vill de inte fortsätta att diskutera med mig, en snorkig inställning som visar på att de brister i demokratisk respekt. Skendemokrati kallar de en debatt i en politisk fråga som det inte ska folkomröstas om. Jag känner igen argumentet från en debatt i riksdagen mellan Karin Thorborg och mig. Jag undrade redan då vad en sådan inställning innebär för alla de frågor som diskuteras före beslut i riksdagen eller i fullmäktige, men fick inget svar. För dem som funderar igenom tanken framstår den som minst sagt besynnerlig.

EU-fördraget har både för- och nackdelar skriver Thorborg/Wernersson, men undviker noga att nämna några fördelar. Åtminstone hade de väl kunnat peka på utträdesparagrafen. Men också den vill de ju att svenska folket ska säga nej till, liksom till bättre möjligheter att bekämpa gränsöverskridande brottslighet eller till förbättrad jämställdhet, eller till ökad öppenhet eller till ökat inflytande för de nationella parlamenten.

Är det inte dags att börja diskutera hur Sverige bättre ska utnyttja medlemskapet i EU?

Göran Magnusson (s), riksdagsledamot, Köping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons