Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital-tv är en bra affär

Annons

Svar till digital-tv blir dyrt den 22 juli. Visst finns det områden som är svårare än andra att få Boxer att fungera felfritt med, samt att fler slavsändare be-hövs. Det håller jag med om, men det var nog också det enda i Ingemar Andréasons inlägg.

Räkneexemplen är rent skrämmande felaktiga. Ny antenn till exempel be-höver inte ens var tionde kund köpa, ungefär detsamma gäller antennförstärkare. Och en installationskostnad på 2 500 kronor! Var kommer den siffran ifrån? Om man tillhör de cirka 10 procent som måste byta antenn och inte kan/vill själv så verkar alla mina kunder tagit hjälp av någon familjemedlem, granne eller liknande. Och jag har svårt att tänka mig att den kostnaden överskrider en pizza och en öl.

Då tar vi Andréasons uppställning, men med riktiga priser:

Priser för första apparaten: Tv-box (utan kort) 900 kronor.

Ny antenn 900 kronor.

Antennförstärkare 300 kronor.

Installationskostnad 100 kronor.

Summa 2 200 kronor, att jämföra med Andréasons totalsumma på 5 600 kronor).

Priser för andra apparaten: Tv-box (utan kort) 900 kronor.

Antennkabel med mera 200 kronor.

Summa 1 100 kronor, att jämföra med Ingemar Andréasons totalsumma på 1 800 kronor.

Observera att kostnaden i räkneexempel ett gäller för de runt 10 procent som måste ha ny antenn. De flesta klarar sig undan med en tusenlapp.

Ingemar Andréason hävdar att den dolda kostnaden för digital-tv blir

14,8 miljarder kronor. Men sedan måste man ju räkna med att inte det är två miljoner hushåll som måste göra denna investering. Man måste ju räkna bort alla med digitalparabol och hyresgäster som har digital-tv i någon annan form. Säg för enkelhetens skull att det är en miljon som måste byta, även om jag tror att siffran är lägre än så.

Det skulle betyda att om alla har två tv-apparater och att alla måste byta antenn så skulle totalkostnaden hamna på 3,3 miljarder. Räknar man bort alla som inte har två tv-apparater och alla som inte be-höver byta antenn kanske den verkliga summan hamnar på runt en miljard kronor.

Att digital-tv ger avsevärt mycket bättre ljud- och bildkvalité verkar Ingemar Andréason inte ens bry sig om. Många som skaffade digitalbox redan för flera år sedan gjorde det enbart på grund av detta.

Sten Ridderström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons