Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkarföreningen: Primärvården på fallrepet

Annons

Det måste ha varit besvärande för det ansvariga folkpartistiska landstingsrådet att under landsmötet den gångna helgen ta emot sina partikamrater, som i tiotals år har slagits för en förstärkning av primärvården i Sverige.

Inte nog med att familjeläkarna den 1 januari 2007 bantade sin verksamhet med dryga 43 miljoner kronor efter att Heby lämnade länet. Ingen annan del av sjukvården i länet har behövt göra det. Inte nog med att övrig sjukvårdsverksamhet, förutom familjeläkarna, fick extra tillskott av medel, finansierad av den famösa skattehöjningen, för att klara av Hebys övergång.

Nu presenterar politikerna förslaget till närsjukvårdsprogram som en förbättring och förenkling för primärvården. När flera andra landsting och regioner senaste året lyft fram primärvården - satsat pengar på denna, fått flera verksamheter, ökat mångfalden, utökat patientbesöken, förbättrat kvalitén - då reducerar Västmanland ersättningen till den. Denna vård som under 1990-talet ansågs vara Sveriges bästa primärvård och som enligt nationella jämförelser varit mest kostnadseffektiv.

Nu vill landstinget lyfta rehabiliteringskostnaden ur det finansiella ansvaret för familjeläkarna. Beräkningen av denna reduktion är man inte överens om, men man verkar ha beslutat sig för att reducera ersättningen utan att ta till sig åsikterna inom vare sig de egna leden eller från andra.

Tidigare år har landstinget skjutit till medel som koncernbidrag för underskott i driften, ersättning för stafettläkare, projekt och så vidare. Dessa medel ska nu försvinna. Det innebär att primärvården totalt sett får mindre pengar, i en situation där alla landstingets vårdcentraler 2007 prognostiserade ett underskott.

Man anger att programmet ska vara mindre detaljerat. Än så länge har man bara lagt dit nya punkter inklusive vilka organisationer vi ska vara med i, och vem som skall betala medlemsavgiften i dessa påtvingade organisationer (och det är inte landstinget). Man har olika halvfärdiga IT-projekt som man vill att vi skall vara med i.

Då Citypraktiken startade i Västerås för cirka 20 år sedan var avtalet med landstinget på två sidor. Nu räknas bilagorna i lika många kilo.

När Stockholm har fått 80 nya intressenter för att driva vårdcentraler så är det enda vi i Västmanland hittills vet att minst en vårdcentral inte kommer att finnas kvar i sin nuvarande omfattning, och det tjänstemännen gör är att omarbeta Las-avtalen från förra gången man sade upp folk i landstinget, för att förbereda sig på nya uppsägningar inom familjeläkeriet.

Rune Kaalhus

Västmanlands distriktsläkarförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons