Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Divisionschefer: Det är de gamla och de kroniskt sjuka som drabbas av vårdstrejken

Annons

Vårdstrejken har pågått i snart fem veckor. Att en strejk inom offentlig verksamhet får konsekvenser för allmänheten måste vi

acceptera. Däremot ifrågasätter vi vissa principer för Vårdförbundets strejk.

Var Vårdförbundets syfte verkligen att slå mot gamla och kroniskt sjuka - den kanske allra svagaste gruppen i vårt samhälle? Det blev i varje fall effekten när man tog ut distriktsköterskorna i strejk och valde att inte undanta hemsjukvården.

Vårdförbundet har givits möjlighet att avbryta strejken för denna grupp men valt att inte göra det. Om inte arbetsgivaren

beordrat skyddsarbete skulle många av dessa patienter ha farit mycket illa. Var detta verkligen syftet med strejken?

Vi känner också stor oro för strejken inom PCI-verksamheten vid Centrallasarettet (PCI innebär behandling av hjärtats kranskärl med ballongvidgning).

Arbetsgivaren har haft ambitionen att så långt det är möjligt respektera arbetsmarknadens spelregler. Det har inneburit att

endast akuta hjärtpatienter har kunnat behandlas med PCI den senaste månaden.

Följden har blivit att väntetiderna för icke akut behandling snabbt ökar. Långa väntetider innebär risk för akuta komplikationer. Väntetider är inte bra i någon form av sjukvård men särskilt allvarligt inom just denna patientgrupp.

Vi är i dag oroliga för att patienter ska hinna avlida medan de väntar på PCI-behandling.

Samtidigt upprepar Vårdförbundets företrädare att arbetsgivaren alltför lättvindigt tillgriper skyddsarbete.

Vi vill nog påstå att vår ambition har varit att respektera strejkrätten. Det har inneburit att alla beslut om skyddsarbete har grundats på en strikt medicinsk bedömning.

Att landstinget ändå tvingats tillgripa åtgärden för 900 patienter visar att strejkens omfattning och principer bör ifrågasättas.

Det är nu hög tid att Vårdförbundet tar sitt förnuft tillfånga och backar ett steg när det gäller de allra svagaste grupperna. Risken är annars överhängande att strejken får en obehaglig rekyl.

Christina Jogér

chef, division Närsjukvård och psykiatri

Rolf Jansson

chef, division Medicin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons