Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens rätt: Liberaler i Norge stoppade minkfarmar

Annons

Fel föda upp små djur i burar för päls

Bör minkfarmer fasas ut?Foto: Patric Söderström/Scanpix

”Hur vi hanterar våra djur är ett mått på vår civilisation” skriver Liberalerna på sin hemsida. Uttrycket går tillbaka till ett känt citat av Mahatma Gandhi som sagt att en nations storhet och dess moraliska framsteg kan bedömas efter hur den behandlar djuren.

I helgen på Liberalt riksmöte i Västerås förbereder sig liberaler från hela landet inför höstens val. I regeringsförhandlingarna i vårt grannland Norge fick Liberalernas systerparti Venstre nyligen igenom en styrd avveckling av pälsdjursfarmning till 2025.

I vårt grannland Norge fick Liberalernas systerparti Venstre nyligen igenom en styrd avveckling av pälsdjursfarmning till 2025.

Liksom i Sverige är den folkliga opinionen i Norge starkt emot att djur föds upp i små burar för sin päls. I Sverige vill 8 av 10 svenskar att minkfarmningen avvecklas. Pälsdjursfarmning i Sverige och Norge skiljer sig inte märkvärt åt men det finns en skillnad: Norge har med sina 183 farmer fler pälsdjursfarmer än Sverige som bara har runt 70 farmer. Det är en utdöende näring som saknar stöd både hos folket och i djurskyddslagen.

Det norska veterinärförbundet har konstaterat att pälsdjursfarmning inte har visat på förbättringar för djuren de senaste 15 åren, trots att oproportionerligt stora offentliga resurser lagts på utredningar och inspektioner. Sveriges Veterinärförbund och ledande svenska forskare är tydliga med att minkfarmningen inte lever upp till djurskyddslagens krav på naturligt beteenden.

I Sverige pågår nu ytterligare en utredning, som finansieras med skattebetalarnas pengar, trots att tidigare utredningar har konstaterat djurskyddsproblem för minkar på pälsdjursfarmer. Inspektionsprotokoll från Länsstyrelsens kontroller visar år efter år bitskador och döda minkar som påträffats i burarna.

Pälsdjursfarmning är sedan länge förbjudet i Storbritannien. Nederländerna fasar ut minkfarmningen till 2024. I Tyskland ställs krav på att minkarna ska ha tillgång till simvatten.

Farmer som inte infört kravet på simvatten redan har en övergångsperiod på fem år. I Schweiz får minkar inte hållas i bur. För närvarande finns ett lagförslag i Polen om en utfasningsperiod till 2022.

Minkfarmning är inte av avgörande ekonomisk betydelse. Sverige exporterar gödselmedel för dubbelt så stort värde som exporten av både päls och läder utgör. Exporten av päls uppgår till knappt 0,045 % av värdet av all export i Sverige.

Beslutet som Liberalernas systerparti Venstre drev fram kommer att sätta Norge på kartan tillsammans med andra länder som förbättrat djurskyddet och avvecklat pälsdjursfarmning. Sverige har skärpt djurskyddskraven för hållning av rävar och chinchillor för päls. För att se till att minkfarmerna uppfyller samma krav på naturligt beteende kan krav på simvatten införas med en övergångsperiod på till exempel fem år, så som görs i Tyskland.

Frågan till de svenska Liberalerna är: om minkar måste hållas i små burar för att det är det enda sätt på vilket pälsnäringen kan gå runt, vad är då framtiden för den här näringen?

Frågan till de svenska Liberalerna är: om minkar måste hållas i små burar för att det är det enda sätt på vilket pälsnäringen kan gå runt, vad är då framtiden för den här näringen? När frågan ställdes i vårt grannland Norge landade man i att det var dags att genomföra en styrd avveckling, och det var liberaler som tog taktpinnen.

Camilla Björkbom

förbundsordförande

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons