Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droger går hand i hand med våldet

Annons

Nu skrattar alla måttlighetssupare mer eller mindre rått ur sina skägg åt en ung tjej, som med all säkerhet tappat sin gloria för lång tid framöver. En tjej som hamnade i slagsmål på en Stockholmskrog därför att hon druckit "onödigt mycket" alkohol och får stora rubriker för att hon var en aktiv politiker. För inte så länge sedan valsade en känd skådespelare runt i pressen för liknande dryckesvanor, en händelse vi ännu inte sett slutet på.

Historien upprepar sig gång på gång, i eller utanför krogsvängen. Det är bara det att inte alla får lika stora rubriker och proportioner som just dessa så kallade kändisar. Ofta följer bara en liten notis i tidningen, där man beskriver hur någon slagits sanslös eller stuckits ner med en kniv. Ja, för att inte tala om alla de familjetragedier som utspelar sig i det fördolda just på grund av alkohol eller andra droger.

Och så alla dessa dubbelmoralister! Som tycker att krogarna ska vara öppna hela nätterna och servera sprit lika länge, och som tycker att alkoholhaltiga drycker ska ha lägre skatt med tanke på omvärldens marknadstryck! Trots att man vet att eländet ökar med intaget. Vem ska betala det efterföljande eländet då? Om inte de som intar dessa drycker!

I Sverige dricker ungdomarna - och vuxna med för den delen - inte bara ett eller två glas starköl. Man dricker fyra, fem och mer och tycker att så ska det bara vara. Utan att förstå vad som händer med hjärnan. Då är det stake i en och man har omåttligt trevliga och givande samtal med sin omgivning - tycker man. Var finns det personliga omdömet i umgänget med varandra - särskilt i krogmiljön? Varför har ingen lärt dem att det inte går att inta hur stora mängder alkoholhaltiga drycker som helst utan att detta påverkar omdömet? Varför talar ingen om för svenskarna och framför allt för det unga släktet, att det går lika bra att ha roligt utan alkohol? Ja, till och med roligare! Man minns i alla fall vad man sagt och gjort dagen före och man har säkert också sluppit bråk med sin omgivning.

Nej, alkohol är ingen hälsodryck! Nog borde väl huvudsaken på en krog vara den goda maten och samspelet mellan människor - inte att inta alkoholhaltiga drycker?

Men skrattar bäst som skrattar sist. Med droger följer våldet! Och våldet kan drabba oss alla! Även dem som inte nyttjar droger. Ty våldet och den svenska dryckes-/drogkulturen kan även spilla över på oss andra. Till och med på måttlighetsdrickarna som anser sig stå över dem som valt bort alkohol.

Solveig Ingemarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons